Vozíčkáři zdolali zříceninu hradu Pořešín

České Budějovice - Lidská solidarita dne slavila své vítězství na zřícenině hradu Pořešín v jižních Čechách. Právě ten byl cílem pro více než sedmdesát handicapovaných dětí, vesměs vozíčkářů. Bez pomoci dospělých by se na tato místa zřejmě nikdy nepodívali. Dobrovolníků, kteří pomáhali postiženým dětem až na samý vrchol, se sešlo přes padesát. Odměnou jim byla radost malých turistů, z nichž většina se v podobném prostředí ocitla poprvé v životě. V Česku šlo o zatím největší podobnou akci zaměřenou na pomoc handicapovaným dětem.

Na parkoviště asi kilometr od hradu je ještě přivezly bezbariérové autobusy. Část dorazila autem s rodiči. Dál už ale museli sami po cestách, které jsou pro vozíky naprosto nevhodné. Na zříceninu ale nakonec dorazili všichni. „Spojení památek a handicapovaných občanů není vždy úplně optimální, takže jsme se rozhodli zorganizovat tento den,“ prozrazuje motiv akce spoluorganizátor Vladimír Vácha. „Chtěli jsme těm dětem zprostředkovat návštěvu míst, kam se normálně asi nedostanou,“ doplňuje organizátor ze sdružení Hrady na Malši Radek Kocanda.

Na akci se podílelo hned několik organizací. Vše bylo zdarma a dětem pomáhaly desítky lidí. Naprostá většina bez nároku na honorář. „Ten terén je tady poměrně obtížný a možná právě v tom je ta akce velice zajímavá. Je fajn, že se našlo tolik dobrovolníků, kteří pomohou s tím, aby se vozíčkáři na hrad dostali,“ chválí postoj dobrovolníků ředitel dětského centra ARPIDA Jiří Jankovský. Podle Radka Kocandy s nimi nebyl problém, pomoci jich přišlo přes padesát.

Velká část handicapovaných dětí se v rozvalinách středověkého hradu ocitla vůbec poprvé. Jen rodiče by vozík v místech, kde mají problémy i zdraví lidé, sami nemohli zvládnout. V letošním roce jde o jednu z posledních masově organizovaných akcí v jižních Čechách pro postižené děti. Příští rok je čeká například splouvání Vltavy na raftech.