Marný boj s bezdomovci v Táboře

Tábor - Místním i návštěvníkům Tábora vadí pití alkoholu na veřejnosti. Skupina problematických bezdomovců nerespektuje pokyny městské policie i dalších orgánů, které jsou v podstatě bezmocné. Obyvatelé proto po vzoru například Jindřichova Hradce usilují o vyhlášku, která by toto pití zakazovala. Vedení města však s vydáním vyhlášky váhá, prý by problém nevyřešila.

Dispečink táborské policie přijímá několikrát za den hlášení o nepřístojném chování bezdomovců na veřejných místech. „Není dne, kdybychom nevyjížděli kvůli  problematickým bezdomovců,“ přiznává neutěšenou situaci ve městě velitel táborské městské policie Petr Svoboda.

Většinou opilí bezdomovci v parku u nádraží obtěžují kolemjdoucí. Denně tu projdou stovky lidí. Těm pití alkoholu na veřejnosti, nepořádek i hluk vadí. „Vkusné to tady není. Ten park má sloužit lidem především k relaxaci,“ říká jedna z obyvatelek Tábora.„ Dělají nepořádek, jsou agresivní a hluční,“ přidává se druhá.   

Žádosti místních lidí o zavedení obecně závazné vyhlášky, která by na veřejnosti konzumaci alkoholu zakazovala, prozatím vyznívají naprázdno. „Rozhodně by měla být, ale muselo by se také nějak vymáhat její dodržování,„ upozorňuje na problém další z táborských obyvatel. “Odebírání alkoholu by pro ty bezdomovce bylo určitým motivem, aby se v té lokalitě nezdržovali, nicméně sankční postihy jsou nereálné," je skeptický k nápravě situace Petr Svoboda.  

Vedení města o problému ví. O vydání obecně závazné vyhlášky ale zatím neuvažuje. „V tomto případě se jedná o skupinu lidí, která bude z našeho pohledu vždycky problematická,“ říká starostka Tábora Hana Randová. „Snažíme se je poučovat, vysvětlovat. Víc se proto dělat nedá,“ uzavírá Petr Svoboda.

Zákaz pití alkoholu na veřejnosti už od počátku měsíce platí v Jindřichově Hradci.O vydání vyhlášky uvažuje Český Krumlov.