Pokuta pro pražský dopravní podnik za tendr na úklid metra platí. Spor se táhl roky

Dvanáct let trvající spor o tendr na úklid metra z roku 2008 končí. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost Dopravního podniku hlavního města Prahy a potvrdil pokutu 700 tisíc korun, kterou městské firmě vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2016. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na internetových stránkách soudu. Pokutu musel dopravní podnik zaplatit už dříve, po pravomocném rozhodnutí ÚOHS.

Rozhodnutí z roku 2016 bylo už druhé, které antimonopolní úřad v souvislosti s tendrem na úklid stanic metra vydal. Případem se zabýval od roku 2008. Před tím, než první pokutu definitivně uložil, předseda ÚOHS Petr Rafaj kauzu dvakrát vracel svým podřízeným k dopracování.

Pak do případu zasáhl Krajský soud v Brně, který zrušil původní pokutu, která byla o 100 tisíc korun vyšší než ta aktuální. V novém rozhodnutí se ÚOHS musel vypořádat s výhradami soudu.

Zakázka z roku 2008

Tendr vyhlásil dopravní podnik v roce 2008. Výběrové řízení ale zrušil, neboť komise vyřadila nabídky všech tří uchazečů. Podnik poté uzavřel smlouvu s jedním z uchazečů, sdružením dvou firem CDV služby a V-Trade.

Antimonopolnímu úřadu vadily podmínky tendru. Podle něj dopravní podnik nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku pouze na firmy, které už úklid ve stanicích metra zajišťovaly.

Dopravní podnik hlavního města Prahy tak podle úřadu nestanovil podmínky tendru s ohledem na druh a složitost zakázky. Porušil tím zásadu zákazu diskriminace. O zakázku se mohly ucházet jen společnosti, které tři roky zajišťovaly nepřetržitý úklid stanic metra.

V novém rozhodnutí stanovil úřad pokutu 700 tisíc korun, pražský dopravní podnik ji znovu napadl u brněnského krajského soudu, se svými připomínkami ale nepochodil a soud pokutu potvrdil. Následovala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a ten spor po dvanácti letech ukončil tím, že kasační stížnost zamítl a dal zapravdu ÚOHS.