Hasiči zasahovali u popadaných stromů, tisíce domácností byly bez proudu. Českem se prohnal silný vítr

UvR: Českem se prohnal silný vítr (zdroj: ČT24)

Střední a severozápadní Čechy potrápil v úterý odpoledne silný vítr. Některé domácnosti se ocitly bez elektřiny, většinu poruch se podle společnosti ČEZ podařilo večer odstranit. Hasiči v Praze, středních Čechách, Ústeckém a Karlovarském kraji pak kvůli popadaným stromům zasahovali na desítkách míst. Spadlé stromy a větve omezily také některé příměstské linky.

Bez elektřiny se v úterý odpoledne ocitlo ve Středočeském kraji asi 15 tisíc domácností. Před 16. hodinou se podařilo řadu poruch odstranit a bez proudu zůstávalo asi šest tisíc míst; o dvě hodiny později to už bylo jen tři a půl tisíce domácností. Po 20. hodině společnost ČEZ uvedla, že většinu poruch se podařilo odstranit. Nejhorší situace byla kolem Prahy, na Benešovsku, Nymbursku a Kolínsku.

Firma ČEZ ještě večer evidovala čtrnáct poruch na vedení vysokého napětí. „Přehnal se silný vítr, popadaly stromy do vedení. Jsme v terénu, pracujeme na obnovení dodávky elektřiny,“ řekla mluvčí ČEZu Soňa Holingerová s tím, že ČEZ zvyšoval počet pracovníků v terénu, ale i na dispečinku a callcentru. Podle ní by měli technici všechny poruchy odstranit ještě v úterý večer.

Hasiči zasahovali u desítek událostí

Středočeští hasiči uvedli, že k 17. hodině zaznamenali 86 událostí, které souvisely s počasím. „Nejzasaženějšími oblastmi zůstávají Praha-východ a Praha-západ. Typ událostí se nemění, stále jde o popadané stromy. V Sibřině pomáhali hasiči zajišťovat převrácenou dřevěnou pergolu a v Poděbradech odstraňovali plech z kolejiště,“ napsali hasiči na Twitteru.

Silný vítr láme stromy a trápí hasiče (zdroj: ČT24)

Pražští hasiči do 18. hodiny vyjeli celkem k 40 případům, nejčastěji šlo o popadané stromy nebo uvolněné plechy. V Praze 10 odstraňovali plech ze střechy domu. „Zasahovali jsme například v Dubči, kde spadl strom na komunikaci. Strom spadl také v Braníku a Kolodějích. Byli jsme také v Točné, kde došlo k poškození plotu rodinného domu a strom částečně zasahuje na komunikaci,“ popsal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Silný vítr zasáhl Prahu i Středočeský kraj (zdroj: ČT24)

V ulici Klikatá v Jinonicích hasiči odstranili spadlé větve z několika stromů. „Ve Strašnicích pak spadla klimatizační jednotka ze střechy domu na komunikaci,“ dodal mluvčí.

Stromy spadlé na silnici omezily po 14. hodině provoz příměstských autobusových linek 335, 386 a 629, jejich provoz byl později obnoven, vyplynulo z webu Pražské integrované dopravy (PID). Kvůli překážce na trati byl odřeknut spoj mezi Prahou a Berounem.

Silný vítr a vydatný déšť zasáhly také Ústecký kraj, kde zaznamenali dvě desítky polámaných stromů. Odklidili je hasiči. Ve dvou případech spadl strom na dráty elektrického vedení, v ostatních na vozovku a u obce Holedeč na Lounsku na kolejiště. Po 17. hodině pracovali hasiči na předměstí Litoměřic a u Ústí nad Labem.

Popadané stromy částečně omezily dopravu. „Nešlo ale o žádné hlavní a zásadní tahy,“ doplnil hasič z operační ústředny Ústeckého kraje.

Podobné problémy řešili hasiči také v Karlovarském kraji, kde vítr dosahoval místy rychlosti v nárazech až 80 kilometrů za hodinu. „Od oběda zasahovaly jednotky HZS a dobrovolní hasiči u 27 událostí spojených s následky silného větru. Nedošlo k žádnému zranění osob ani zasahujících hasičů,“ uvedli na Twitteru. 

Například na jednom z karlovarských sídlišť silné poryvy větru shodily stromy na tři zaparkovaná auta. Jedno z nich mělo poškozenou střechu i zadní okno. „Spadl velký, vzrostlý akát, jedno auto poškodil hodně, ostatní jsou jen drobně poškrábaná. Strom jsme rozřezali,“ informoval velitel zásahu karlovarských hasičů Jiří Buček.

S následky větru se potýkali také na Plzeňsku, kde poryvy převracely odpadkové koše a lámaly stromy.

Před silným větrem v pondělí varovali meteorologovéVýstraha se týkala středních, západních i východních Čech, vítr podle nich mohl v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V úterý večer vítr zeslábl. Po přechodu této fronty se podle meteorologů ochladí, až do soboty by mělo zejména na horách sněžit.