Pražský primátor: Ať se z pronájmu bytu neplatí daň. Zkusíme lidi motivovat pozitivně

Hřib: Víme, že prázdné byty jsou opravdový problém. Vlastníky chceme k pronájmu motivovat pozitivně (zdroj: ČT24)

Problém prázdných bytů v Praze je velký, i když nemůžeme vědět, kam až zasahuje, vadí primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti). Místo zjišťování, kolik neobydlených bytů v hlavním městě je, se chce pražská koalice zaměřit na pozitivní motivaci vlastníků. Příjem z pronájmu by mohl být osvobozen od daně z příjmu, navrhuje primátor. O bytové krizi v Praze hovořil Hřib v pořadu Interview ČT24.

Řešit nedostupnost bydlení v Praze nezvládne metropole sama. Podle Zdeňka Hřiba je nutné o problému jednat s ministerstvem financí. „Navrhneme, aby se zvýšila podpora družstevnímu bydlení. Dnes si můžete úroky z hypotéky u vlastní nemovitosti odečíst ze základu daně, pro družstevní bydlení to ale neplatí a my bychom to chtěli zrovnoprávnit,“ plánuje primátor hlavního města.

Vedle toho chce Hřib motivovat vlastníky bytů, aby své nemovitosti nenechávali prázdné. „Příjem z pronájmu by mohl být osvobozen od daně z příjmů,“ navrhuje. Naopak pronajímatelé přes službu Airbnb by měli odvádět poplatek, který by společnost odváděla Praze.

Další práce je ale na městě. „Uvědomujeme si, že krize dostupnosti bydlení je velký problém, a musíme to řešit mnoha paralelními opatřeními. Musíme urychlit stavební řízení, na tom pracujeme, už jsme zvýšili počet systematizovaných míst, abychom měli víc úředníků a zrychlili zpracování různých odvolání. Máme projekt na měření lhůt stavebních řízení, abychom zjistili, jestli se to nezpožďuje na nějaké třetí straně,“ vyjmenoval Hřib. 

„Kolega (z Pirátské strany Adam) Zábranský řeší opravy městských bytů. Radní (ze Spojených sil pro Prahu Hana) Marvanová už má koncepci na podporu družstevního bydlení. A čekáme, až ministerstvo pro místní rozvoj zahájí dotační program na výstavbu sociálních bytů. Hlavní je ale odbrzdit výstavbu v brownfieldech,“  dodal primátor.

Alespoň jsme se shodli, že prázdné byty jsou opravdu problém

V pátek se podařilo pražské koalici zažehnat roztržku. Piráti totiž navrhovali, aby problém s prázdnými byty Praha zmapovala pomocí evidence elektroměrů. „Plánovali jsme provést analýzu anonymizovaných dat, která už existují a používají je přímo distributoři. Nešlo by o nové šetření. Teď nevíme, kolik je prázdných bytů v nové ani staré zástavbě. Někteří developeři ale uvádějí, že prázdných zůstává třicet procent nově postavených bytů,“ naznačil Hřib.

Podle něj ale vyostřená debata přinesla shodu, že problém reálně existuje. „Město nemá řešit jen své výdaje, ale i příjmy. A my získáváme příjmy z rozpočtového určení daní, tedy podle toho, kolik žije v Praze lidí. Ale když jsou byty prázdné, tak Praha tratí na infrastruktuře, osvětlení, chodnících, které už postavila, a nikdo po nich nechodí,“ zdůraznil primátor.

O mapování neobydlených bytů pomocí údajů od společnosti PRE o odečtu elektroměrů mluvil Hřib v minulém týdnu. Zmínil také vyšší zdanění neobývaných bytů. S tím ale nesouhlasil jeho koaliční partner TOP 09, který je součástí Spojených sil pro Prahu. Hřib v pátek zdůraznil, že vyšší zdanění nebylo na stole; místo toho by měla Praha vlastníky k pronájmu motivovat pozitivně.