VIDEO: Pražský novoroční ohňostroj avizoval letošní "osudové osmičky"

Pražský novoroční ohňostroj 2018 (zdroj: ČT24)

Ohňostroj k uvítání nového roku 2018 připravila řada českých měst. Praha ten svůj pojala jako „ohňostroj století“ – připomněl výročí, které bude Česko letos slavit: vznik samostatného Československa v roce 1918 a další události „osmičkových“ letopočtů. Jak už je v posledních letech zvykem, nebyl odpálen o půlnoci, ale až 1. ledna v 18 hodin.

Ohňostroj odpálený z Letné mohli lidé sledovat z Dvořákova nábřeží, Pařížské ulice a z mostů – Čechova, Mánesova a Štefánikova. Diváci mohli sledovat jedenáct minut pyrotechnických efektů s doprovodem slova a hudby.

Úvodní slovo ohňostroje svěřila Praha hlasatelce a čestné občance hlavního města Kamile Moučkové, která je s osmičkami také spjatá. Narodila se 8. dubna v osmičkovém roce a život jí ovlivnil i rok 1968, kdy se postavila okupaci Československa.

Pražský novoroční ohňostroj 2018
Zdroj: Šimánek Vít/ČTK

Samotný ohňostroj měl pět obrazů: První republika, Pražské povstání, Pražské jaro 1968, Sametová revoluce a slavnostní závěr.

Hudební doprovod podkresloval atmosféru zobrazovaných událostí: zazněly oslavné i dramatické úryvky filmové hudby i klasika jako Óda na radost či jazzový Bugatti Step a na závěr tóny české státní hymny.

Události: Města na celém světě přivítala rok 2018 (zdroj: ČT24)