Praha se dočká nového zimního stadionu. Stavba ve Strašnicích začala

V pražských Strašnicích začala stavba nového zimního stadionu se dvěma ledovými plochami. Sloužit bude hokejistům i krasobruslařům, počítá se s mládeží i dospělými amatéry.

Hala Padok Icerink za 170 milionů korun, která bude stát mezi základní školou Olešská a Jižní spojkou, by měla být hotová do roka, řekl zástupce investora Padok Investments Vítězslav Kus na dnešní tiskové konferenci k zahájení stavby.

„Většina zimních stadionů v Praze má to nejlepší za sebou. Jejich vzhled odpovídá jejich věku,“ řekl bývalý juniorský hokejový reprezentant a trenér mládeže Martin Holý, který je spolu s mistrem Evropy v krasobruslení Tomášem Vernerem ambasadorem projektu.

Kromě sportovních klubů chtějí do haly přilákat i děti z okolních škol a školek. Vzniknout má také nový mládežnický hokejový klub a přesune se tam klub krasobruslařů. „Rádi bychom oddíly propojili, chceme spojit metodiku krasobruslení a hokeje,“ dodal hokejista Holý.

Sloužit jim budou dvě samostatné ledové plochy o rozměrech 28 krát 56 metrů. Použité technologie mají být o 40 procent úspornější než je u podobných projektů běžné. Počítá se například s využitím odpadního tepla pro tepelné čerpadlo, které bude ohřívat například vodu ve sprchách. Sněhová tříšť sebraná na ledové ploše má pak pomoci zvyšovat účinnost chlazení.

Stavba zimního stadionu ve Strašnicích
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

V Praze je v současné době osm zimních stadionů, a to v Holešovicích, Vršovicích, na Veleslavíně, v Braníku, na Smíchově, v parku Gröbovka, ve Stodůlkách a v Letňanech.

Výstavba dalšího stadionu se plánuje také na Opatově. Jeho součástí má být i hala na curling. Ta je v Praze zatím jedna, v roce 2004 vznikla nedaleko stanice metra Roztyly. Uvažuje se také o opravě hokejové haly u Výstaviště, která je v majetku města.