Nová pravidla pro plavbu na Vltavě. Lodě budou muset zpomalit

Motorové čluny anebo skútry budou muset v Praze na Vltavě zpomalit. A to hned na dvou úsecích. Nová pravidla mají urovnat neshody mezi sportovci a majiteli rychlých plavidel a zajistit bezpečné podmínky na nejvytíženějším vodním úseku v republice.

Lodě teď budou muset dodržovat takzvaný výtlačný režim, kdy je ponor stejný, jako když plavidlo stojí. Při zvýšení rychlosti pak už dochází k přechodovému režimu, špička lodě se zvedá a loď „táhne vlnu za sebou“.

Státní plavební správa vytipovala dva nejfrekventovanější úseky, kde se bude muset zpomalit. Celoročně má omezení platit v historickém centru. V sezoně pak také od Císařské louky po Barrandovský most, kde trénují sportovci.

Dva úseky v Praze na Vltavě, kde budou muset lodě zpomalit
Zdroj: ČT24

K nehodám zatím naštěstí nedochází, ale samozřejmě je potřeba jim předcházet, zdůvodňuje nová pravidla ředitel Státní plavební správy Praha Hynek Beneš.

Dodržování pravidel budou kromě plavební správy hlídat také policisté a strážníci. I proto spustí městská policie na konci března na Vltavu úplně novou loď, která bude s kontrolami pomáhat.

Pokud není výtlačný režim dodržován, je to poznat na první pohled a celá věc je snadno zadokumentovatelná.
Jan Čihák
mluvčí Městské policie Praha

Předseda Českého svazu vodního motorismu Jiří Pěknice by však považoval za logičtější  a postižitelnější rychlostní omezení – vzhledem k tomu, že například velké lodě mají prakticky stejný ponor i ve vysoké rychlosti. 

Jinak ale vlastníci motorových člunů s novými pravidly souhlasí. Důrazně naopak protestovali proti loňským změnám – kdy malé lodě dostaly zákaz nočního kotvení mimo přístaviště. Pro letošní sezonu ministerstvo nařízení zmírnilo. Mimo mariny tak budou smět kotvit – ale ne déle než 48 hodin.