Kauza pozemků v Zeleném údolí v Praze má dalšího obviněného

Události: Kauza Zelené údolí (zdroj: ČT24)

Případ machinací s pozemky na jednom z největších pražských sídlišť se rozšířila o další obvinění. Policie obvinila předsedu bytového družstva v Zeleném údolí Přemysla Šímu z toho, že prodal pod cenou zastavěné pozemky. Kupujícím byla firma advokáta Vlastislava Andrše. Společnost pak nutila nájemníky domů, aby si parcely koupili, a hrozila jim zbouráním staveb.

Stovky obyvatel jednoho z nejnovějších pražských sídlišť přirovnávají chování předsedy družstva k loupeži. Tvrdí, že bez jejich vědomí prodal pod cenou pozemky, na kterých stojí jejich domy. Policie jim teď dala za pravdu. 

Předseda podal proti obvinění stížnost

Cena pro kupujícího Vlastislava Andrše byla osmnáct a půl milionu korun. Skutečná hodnota pozemků přitom byla téměř dva a půl krát vyšší. Škoda je podle policie necelých 68 milionů. Přemysl Šíma je předsedou družstva patnáct let a proti obvinění podal stížnost. Celou kauzu ale na dotaz České televize nechtěl komentovat. Trestní oznámení na Přemysla Šímu podala část členů družstva, kteří teď na základě obvinění zvažují vymáhání škody.

 „Výtek si v podstatě nevšímal a stále ujišťoval družstevníky, že je pro družstvo výhodné, když pozemky v Kunraticích za osmnáct a půl milionu prodá,“ uvedl člen družstva Jan Šindelář.  V Zeleném údolí sleduje vývoj vyšetřování 370 domácností, tedy asi tisíc pět set lidí, kteří doufají, že se jim díky obvinění podaří dosáhnout toho, aby smlouva pozbyla platnosti.

Majitelé bytů bojují o pozemky u soudu

 „Obyvatelé Zeleného údolí se na základě soudního rozhodnutí snaží získat vlastnické právo k pozemkům,“ řekl právní zástupce majitelů domů a bytů Petr Novotný. Jedním z majitelů bytu, který stejně jako ostatní až do roku 2012 o problémech nevěděl, je Karel Zděnovec, majitel bytu v Zeleném údolí.

„Nechceme ten boj vzdát a budeme pokračovat, dokud se nedomůžeme všech svých práv,“ sdělil České televizi. Podobným situacím předchází nový občanský zákoník, podle kterého připadne stavba automaticky majiteli pozemku. Staré spory už ale nevyřeší.