Kraj připravuje podobu zámku Zelená Hora po rekonstrukci. Ta může vyjít až na miliardu

Plzeňský kraj připravuje opravu zámku Zelená Hora (zdroj: ČT24)

Plzeňský kraj dokončuje projekt rekonstrukce zámku Zelená Hora u Nepomuku, který je kulturní památkou. Počítá se s investicí ve výši až jedné miliardy korun. Expozice, které na Zelené Hoře vzniknou, mají být dvojího zaměření – připomínat budou Rukopis zelenohorský a perzekuce komunistického režimu vůči jemu nepohodlným lidem. Zámek byl působištěm takzvaného pomocného technického praporu, kam komunisté umisťovali své odpůrce a který proslavil román Miloslava Švandrlíka Černí baroni.

Zámek Zelená Hora, který se proslavil díky filmu Černí baroni, je po většinu roku uzavřený. Památka je ve špatném stavu. „Podoba zámku se od 90. let trochu pozměnila, nicméně zub času se tady projevil,“ uvedl starosta Kláštera u Nepomuku Lukáš Brož (SNK). 

Na obnově zámku a na záměru znovu ho otevřít se loni po letech dohodly okolní obce, kraj i stát. Po sérii dřívějších nezdařených pokusů to nyní vypadá tak, že by nový plán mohl vyjít. Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje dokončuje ideový záměr – tedy dokument, ve kterém má být popsáno, jak přesně by měl vypadat. Na opravu by měla padnout zhruba miliarda korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kraj chce na opravu získat dotace. „Jsou norské fondy, jsou švýcarské fondy, ale ty vyžadují jednu věc, a to je jasné využití památky,“ sdělil krajský radní pro kulturu a cestovní ruch Libor Picka (STAN). „Dodnes to místo hledá svůj smysl. Naší ambicí je nabídnout vizi, čemu všemu by ten zámek mohl sloužit,“ dodal vedoucí pracovní skupiny k obnově památky Zdeněk Hazdra. 

Zámek by se mohl opravovat až deset let

Po nákladné rekonstrukci by několik pater zámku mohly obsadit expozice – o dávné historii památky i o 20. století v Československu. Přípravy i samotné opravy by mohly podle plánů trvat až deset let. 

Jenže tak dlouho zřejmě některé budovy v podzámčí na svoji záchranu nepočkají. Obec se sice snažila zachránit, co se dalo, ale většina peněz stejně mířila hlavně do zámku. Prozatím obec vybírá alespoň dočasného nájemce zámku, který by návštěvníkům mohl vrata památky pravidelně otevírat ještě předtím, než se s opravou začne.