Brněnské Židenice mohou nabídnout až stovku městských bytů, zjistilo se při inventuře

Brněnské Židenice nabídnou stovku bytů (zdroj: ČT24)

Brněnská městská část Židenice by mohla v letošním roce nabídnout až stovku volných obecních bytů. To, že jsou některé byty prázdné, zjistila radnice při nynější plošné inventuře bytového fondu. Městská část chce teď zjistit, v jakém stavu jsou, a poté je co nejrychleji nabídnout k pronájmu. Podobným způsobem se už podařilo uvolnit byty v části Brno-sever.

Jedním z bytů, které Židenice nabídnou, je prakticky kompletně opravený byt 2+1 v Juliánově. V bytě s plochou 57 metrů čtverečních nikdo nebydlí už dva roky. „Ten důvod neobsazení je trošku smutný, je potřeba jenom opravit podlahy. Byt má novou kuchyňskou linku, nové jádro, koupelnu,“ uvedl starosta městské části Petr Kunc (nestr.). 

Že je byt prázdný, se zjistilo až teď. Samotná kontrola spravovaného majitelku se přitom dlouho odkládala. Brněnské Židenice odhadují, že volných by mohlo být až 240 bytových jednotek. Byt v Juliánově by tak mohl nové nájemníky přivítat už v únoru. Proč město na inventuru nepřistoupilo dřív, nechtěl starosta komentovat. 

Část Brno-sever měla až pět set bytů

S inventurou začala v roce 2019 také radnice Brna-severu. Nyní má ve správě pět a půl tisíce bytů, což je nejvíce ze všech brněnských částí. Zahájila proto inventuru, aby zjistila reálný stav bytů, ale také to, zda v nich někdo nebydlí neoprávněně. 

„V této chvíli máme historicky asi nejméně volných bytů na městské části Brno-sever. V roce 2018 po volbách jsme začínali asi s pěti sty volnými byty, teď jich máme 170 až 180,“ uvedl starosta městské části Martin Maleček (SOL). 

Do oprav bytů, které pak putují na úřední desku, investuje městská část 25 až 30 milionů ročně. Napříč všemi městskými částmi v moravské metropoli je zhruba 28 tisíc městských bytů. Na své nájemníky dlouhodobě čeká necelá tisícovka.