Omezení na trati v brněnských Maloměřicích kvůli atypické výhybce potrvá týdny

Omezení na trati v brněnských Maloměřicích potrvá kvůli výrobě atypické výhybky týdny. Ve čtvrtek v místě vykolejily tři vozy nákladního vlaku, zhruba po třech hodinách se dopravu podařilo obnovit po jedné koleji. Železničáři zprůjezdnili trať po dvou kolejích v pátek odpoledne, výjimkou je dvousetmetrový úsek, na kterém se kvůli výměně atypické výhybky bude jezdit po jedné z traťových kolejí zhruba do přelomu ledna a února.

Nehoda se stala ve čtvrtek po druhé hodině ranní, provoz v místě byl zhruba tři hodiny zastaven. Poté se jezdilo v úseku mezi Královým Polem a Židenicemi po jedné z kolejí. Vlaky podle webu Českých drah nabíraly zpoždění do dvaceti minut. Znovu po dvou kolejích se jezdí od pátečních zhruba dvou hodin odpoledne. Výjimkou je ale zhruba dvousetmetrový úsek v Maloměřicích, na kterém vlak při nehodě poškodil výhybku.

„Ta je atypická a její komponenty se musí nechat znovu vyrobit, protože na skladě nejsou. Na tomto úseku se tak stále bude muset jezdit jednokolejně, a to do doby její výměny,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Doplnila, že s ohledem na vánoční svátky výroba potrvá zhruba do konce ledna. „Pak samozřejmě okamžitě provedeme výměnu. Je možné, že se termín podaří ještě urychlit,“ sdělila.

Celková škoda po nehodě je pět milionů korun. „Při mimořádné události nebyl nikdo zraněn. Na místě mimořádné události byla odhadnuta škoda na vlaku jeden milion a škoda na infrastruktuře na čtyři miliony korun,“ prohlásil už dříve mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Doplnil, že Drážní inspekce zahájila vlastní vyšetřování včetně zpracování závěrečné zprávy.