Rektor Univerzity Palackého ustál návrh na odvolání. Ten přišel kvůli výpovědi děkanovi i dalším potížím

Akademický senát Univerzity Palackého na svém mimořádném zasedání rozhodl, že rektor Martin Procházka zůstane ve funkci. Návrh na rektorovo odvolání podali zástupci Přírodovědecké fakulty především kvůli výpovědi děkanovi jejich fakulty Martinu Kubalovi, kterou mu dal rektor na začátku října. Návrh podpořilo pět senátorů, šestnáct bylo proti, jeden se zdržel, dva senátoři byli omluveni. Pro odvolání rektora bylo potřeba patnáct hlasů.

Hlasování o odvolání rektora Martina Procházky bylo tajné, předcházela mu dvouhodinová debata, ve které zaznívaly argumenty obou stran. Jeden ze senátorů označil za největší problém především etické kauzy, které se na univerzitě řeší dlouhodobě v souvislosti s etikou vědecké práce a publikováním jejích výsledků. „Etické kauzy jsou to hlavní, co dusí tuto univerzitu,“ přiznal také rektor Martin Procházka.

Uvedl, že bude dbát na to, aby se tyto otázky řešily transparentně a rychle, aby se přijaly konkrétní závěry, a to v pracovně i trestně právní rovině. „Beru si z toho ponaučení pro zbytek svého mandátu, který, doufám, budu schopen dokončit. Doufám, že tyto kritické, vypjaté diskuse pomohou univerzitě dostat se z této krize. Čekají na to i ostatní univerzity, problémy vysokoškolských stavů jsou po celé republice,“ řekl po volbě rektor. Přiznal, že uvažoval o tom, zda svou roli neukončí. Řekl, že množství hlasů, které jej dnes podpořilo, je pro něj závazkem.

Odvolání požadovali kvůli výpovědi děkanovi

Odvolání požadovali zástupci přírodovědecké fakulty především kvůli výpovědi jejich děkanovi Martinu Kubalovi, kterou mu dal rektor na začátku října. Procházka ji poté na konci listopadu odvolal kvůli dvojímu právnímu výkladu, podle zástupců fakulty však tímto porušil zákon o vysokých školách, zákoník práce i kolektivní smlouvu. Vyčítali mu také jeho údajné selhání v souvislosti s etickými kauzami na Univerzitě Palackého a řadu zamlčení skutečností z jeho strany.

Rektor tato pochybení odmítl. Poukázal na to, že návrh je reakcí na jeho výpověď děkanovi Kubalovi a má odvrátit pozornost od skutečností, kvůli nimž děkan výpověď dostal. Jde o použití e-mailové korespondence zaměstnanců univerzity děkanem ve sporu s jedním se zakladatelů ústavu CATRIN.

Trestní oznámení řeší policie

Podle vedení univerzity tím mohla být ohrožena osobnostní práva na škole. Vedení kvůli tomu podalo trestní oznámení, podnětem se zabývá policie. Právě otázka integrace výzkumných kapacit do ústavu CATRIN, kam se přestěhovala i špičková pracoviště přírodovědy, celé spory na univerzitě zastřešuje, a to už téměř tři roky.

Procházka stojí v čele Univerzity Palackého od 1. května loňského roku a jeho mandát by měl trvat do konce dubna 2025. Ve funkci rektora vystřídal Jaroslava Millera, který měl původně školu vést až do letošního roku, ve svém druhém volebním období však nečekaně oznámil rezignaci. Odůvodnil ji obstrukcemi kvůli vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN.

Odvolání rektora je výjimečný krok

Podle zákona rektora jmenuje a odvolává na návrh akademického senátu prezident s tím, že se pro tento návrh musejí vyslovit nejméně tři pětiny všech členů akademického senátu.

Odvolání rektora je výjimečný krok, v novodobé historii českého vysokého školství se tak dosud stalo jen třikrát. Zatím posledním odvolaným rektorem české veřejné vysoké školy byl Ignác Hoza, který musel v květnu 2010 skončit ve vedení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.