Brno uspělo ve sporu o komunikace na pozemcích za Lužánkami

Město Brno uspělo i u odvolacího krajského soudu ve sporu se společností Czechcity o určení vlastnictví komunikací na pozemcích města za Lužánkami. Soud v úterý potvrdil rozhodnutí městského soudu, že komunikace jsou součástí pozemku. Rozhodnutí je pravomocné. Město chtělo v místě stavět fotbalový stadion, stavbě ale bránily nemovitosti podnikatele Libora Procházky. Brno tvrdí, že komunikace v místě jsou součástí pozemku a patří městu, Procházka tvrdí, že patří jemu. V minulosti se chtělo město s Procházkou dohodnout na výměně nemovitostí, jednání ale zkrachovala.

Ve sporu městský soud rozhodoval v dubnu 2021, Czechcity se proti rozsudku tehdy odvolala. Podle Brna komunikace v lokalitě (vozovky, chodníky i parkoviště) náleží k pozemkům, které patří městu. Jde o osm desítek pozemků.

Procházka naopak tvrdí, že je nabyl od podnikatele Lubomíra Hrstky, který v minulosti v místě vystavěl hotel Bobycentrum a další objekty. Podle města Hrstka komunikace pouze upravil, podle Procházkovy argumentace ale byly tehdejší komunikace odstraněny a vznikly nové.

Podle rozhodnutí městského soudu jsou podle ustálené judikatury účelové komunikace vždy součástí pozemku. Soud se tehdy také přiklonil k tvrzení města, že v minulosti šlo ve většině o úpravy dotčených ploch, ne o nové stavby.

„Odvolací soud si je vědom, že rozhodnutí je hraniční. Dospěl ale k závěru, že rozsudek městského soudu je věcně správný s tím, že některé odvolací námitky sice byly důvodné, ale neměly vliv na konečné rozhodnutí,“ uvedl soudce Pavel Mádr.

Radní města pro majetek Jiří Oliva (ČSSD) řekl, že spravedlnost zvítězila. „Je to opravdu obrovské vítězství města Brna, občanů města Brna. Protože se ukázalo, že rozhodnutí vést ten spor a nechat ho rozhodnout nezávislým soudem, bylo naprosto správné a ukazuje se, že úvahy o možném mimosoudním narovnání nebyly namístě,“ uvedl. Doplnil, že tím, že město nechalo spor rozhodnout nezávislým soudem, ušetřilo stovky milionů.

Rozhodnutí soudu přivítala i primátorka Markéta Vaňková (ODS). „Nevyjasněné majetkoprávní vztahy až dosud brzdily všechny kroky ve zdejší lokalitě, nyní tak můžeme začít s koncepčním rozvojem území včetně oprav ulic Sportovní a Drobného,“ napsala na Twitteru.

Protistrana zřejmě podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Argumentovala dřívějším nálezem Ústavního soudu, který se vyslovil ke stavbě chodníku z několika vrstev. Podle právníka firmy Vítězslava Jíry tehdy Ústavní soud konstatoval, že z hlediska stavebně-technického jde o samostatnou věc v právním slova smyslu. Podle Jíry ale důkazy ohledně hranice mezi stavbou a pozemkem v tomto řízení nebyly vůbec provedeny.

Bezvýsledná jednání

V minulosti se chtělo město s Procházkou na výměně nemovitostí dohodnout, jednání ale zkrachovala. V předminulém volebním období přišlo hnutí ANO s tehdejším primátorem Petrem Vokřálem (ANO) s myšlenkou, že by město s Procházkou jeho nemovitosti za Lužánkami vyměnilo, aby tam mohlo postavit fotbalový stadion.

Původně se jednalo o výměně za bytové domy, proti čemuž se ale postavili jejich obyvatelé a někteří politici, potom se projednávala směna za některé historické domy. Proti tomu tehdy vystoupila opozice a také tehdejší zastupitelka části Brno-střed Markéta Vaňková (ODS), která se po Vokřálovi stala primátorkou. Podle žalované strany město se změnou politické reprezentace o jednání nemá zájem.

Za Lužánkami posledních dvacet let chátrá fotbalový stadion, na němž Zbrojovka získala jediný titul. Na stadionu se občas konají sportovní nebo kulturní akce, například filmový štáb tam točil film o legendárním běžci Emilu Zátopkovi.