Obce v Českém Švýcarsku dostanou na obnovu až sto milionů korun

Státní fond životního prostředí spustil příjem žádostí o dotace od obcí z Českého Švýcarska. Připravena je pro ně speciální dotační výzva na obnovu infrastruktury, likvidaci škod po rozsáhlém požáru a podporu preventivního protipožárního opatření. Podpora na jeden projekt může být až patnáct milionů korun.

„Zatím jsme zaznamenali dva požadavky dohromady na pět milionů korun,“ řekla tisková mluvčí fondu Lucie Früblingová. Připraveno je sto milionů korun, pokud bude potřeba, ministerstvo životního prostředí částku zvýší.

„V pondělí jsme měli se všemi dotčenými obcemi společné jednání, na kterém jsme je blíže informovali o možnostech výzvy, na co mohou žádat prostředky, jak postupovat. Na podání žádosti jsme obcím dali dostatek času, příjem končí až na konci října, proto další žádosti budou teprve postupně přibývat,“ doplnila mluvčí.

Obce chtějí mimo jiné rozšířit vodní zdroje, což pomůže s hašením případných dalších lesních požárů. Kromě vybudování vodních děl se počítá také s opravou poničených silnic či s obnovou poničené hasičské techniky.

Peníze bude potřebovat i správa parku

Peníze však bude potřebovat také správa národního parku, a to na opravu silnic či na pokácení stromů podél cest a v blízkosti obydlí. Peníze na uhrazení škod může podle mluvčího Tomáše Salova čerpat z několika dotačních programů.

Požár, který podle policie vznikl pravděpodobně v Malinovém dole, se rozhořel 24. července. Na místě se vystřídalo zhruba šest tisíc hasičů a čtyři sta kusů techniky. Hasiči požár uhasili po dvaceti dnech.

Na místě je od 1. září pouze jedna dobrovolná jednotka. Zhruba čtyři hasiči společně s revírníky, strážci a dalším personálem správy místo požáru pravidelně kontrolují kvůli vzniku ohnisek.

Do konce srpna park hlídalo sedmdesát dobrovolných hasičů a čtyřicet profesionálů. Dobrovolné jednotky si nasmlouval národní park, týdně to správu vyšlo asi na pět milionů korun. Salov uvedl, že ministerstvo životního prostředí kvůli tomu zřejmě správě navýší letošní rozpočet. Policie vyšetřuje událost jako obecné ohrožení.