Kraj dá majitelům vyhořelých domů v Českém Švýcarsku dotaci, pomůže i sbírka

Ústecký kraj poskytne tři sta tisíc korun majitelům domů zničených požárem v Mezné v Českém Švýcarsku. Oheň zcela zdevastoval tři objekty. Ztráty podnikatelů za ušlý zisk kvůli požáru, který vypukl před měsícem, se odhadují na tři sta milionů korun. Kraj žádá o pomoc vládu. Hasiči nadále kontrolují požářiště, místa s vysokou teplotou pomáhají vyhledávat drony. Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení.

Rozsáhlý požár zachvátil 1060 hektarů národního parku. Odejít z domova museli obyvatelé několika obcí, domy hořely v Mezné. „Každý ze tří majitelů dostane sto tisíc korun na odklízení sutin,“ řekl hejtman Jan Schiller (ANO).

Peníze lidé dostanou také z veřejné sbírky Donio, ve které je zhruba 9,5 milionu korun. „My bychom peníze chtěli dát konkrétně postiženým lidem v Mezné, jen teď zvažujeme, jaká částka to bude,“ řekl ve středu senátor Zbyněk Linhart (za STAN) ke sbírce Donio. Škody na zničených domech jsou podle něj za více než deset milionů korun. Další finance by ze sbírky mohli dostat dobrovolní hasiči, jejichž techniku požár zničil. 

Kraj oslovil ministerstva, připravuje vouchery

Poškozeni byli také podnikatelé v regionu, kteří žijí z turistického ruchu. Ztráty se odhadují podle náměstka hejtmana Jiřího Řeháka (Spojenci pro kraj) na tři sta milionů korun a neustále rostou. Kraj poslal dopisy s prosbou o pomoc na několik ministerstev. Krajští zastupitelé budou na začátku září schvalovat milion korun pro obecně prospěšnou společnost České Švýcarsko, která je může využít například na marketing. 

Požár vypukl v době hlavní turistické sezony, výpadky tržeb mohou být podle hejtmana Schillera pro některé poskytovatele služeb fatální. Kraj připravuje vouchery pro ubytovatele ve výši tři sta korun na osobu a den. Zároveň by lidé, kteří se alespoň na dva dny ubytují v Českém Švýcarsku, mohli mít dopravu v celém Ústeckém kraji zdarma. Vedení kraje se spojilo s agenturou CzechTourism.

„Rádi bychom, aby se velké kongresy v cestovním ruchu konaly právě v oblasti dotčené požárem, což by mohlo podnikatelům také pomoci,“ uvedl náměstek Řehák. Pomoc podle něj nabídlo už několik velkých firem.

Podnikatelé v Sasku dostanou náhrady

Oheň se rozšířil i do sousedního Saska. „Saská strana schválila v přepočtu 55 milionů korun pro podnikatele. My nejsme schopni nahradit ušlý zisk, ale pokud nám vláda peníze pošle, máme systém na to, jak je k podnikatelům dostat,“ poznamenal hejtman.

Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo na pomoc obcím sto milionů korun. Žádosti bude přijímat od 1. září. Peníze mohou využít na obnovu poničené infrastruktury, ale třeba i na budování nádrží. Hejtman navrhl, aby bylo možné využít tyto peníze také na budování nových stezek a chodníků. „Realizace by přispěla ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu a výrazně zvýšila komfort turistů na území národního parku,“ řekl.

Kraj žádá také o dva a půl milionu korun na opravu silnic poničených při požáru. Ze svého rozpočtu uvolní milion korun na opravu parkoviště v Hřensku, jež zničila hasičská technika.

Při likvidaci požáru se vystřídalo šest tisíc hasičů, kteří využili čtyři sta kusů techniky. Uhašen byl požár po dvaceti dnech, 12. srpna prostor hasiči předali správě národního parku. Na místě je stále zhruba osmdesát dobrovolných a čtyřicet profesionálních hasičů.

Náklady na poničenou, či zcela zničenou techniku, mzdy a pohonné hmoty dobrovolných hasičů činí zatím podle odhadu dvacet pět milionů korun. Hejtman se proto obrátil na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s žádostí o finanční kompenzaci pro jednotky dobrovolných hasičů, které se podílely na likvidaci požáru. Pokud nebudou včas kompenzovány náklady, může to podle hejtmana ohrozit akceschopnost některých jednotek.

Policie vyšetřuje událost jako obecné ohrožení. Mluvčí policie Eliška Kubíčková řekla, že zatím nejsou nové informace ke zveřejnění.