Drony v Českém Švýcarsku objevily několik míst s vyšší teplotou. Hasiči je prolévají vodou

Události: Ochranný plot v Hřensku poškodil požár (zdroj: ČT24)

Drony, které monitorují situaci po požáru v národním parku České Švýcarsko, zaznamenaly asi šest míst, kde je zvýšená teplota. Jedná se o Pravčickou bránu, Gabrieliny stezky a Borový důl. Hasiči místa s vyšší teplotou preventivně prolévají vodou. Mluvčí správy parku Tomáš Salov uvedl, že od pátku se v parku objevilo několik míst, která byla potřeba dohasit. Jedno takové Hasiči podchytili například na pravém břehu Edmundovy soutěsky. Oheň v Českém Švýcarsku poškodil taky nejdelší záchytný plot v Česku, hrozí padající kameny.

Poslední hašené území si správa národního parku, kde se 24. července rozhořel nejrozsáhlejší lesní požár v Česku, převzala v pátek odpoledne. Hasiči už od počátku minulého týdne postupně park opouštěli, vystřídalo se jich tam zhruba šest tisíc.

Předané oblasti hlídají dobrovolní hasiči, které si zajistila Správa NP České Švýcarsko. Na Mezní Louce, kde vznikla provizorní zbrojnice, je čtyřicet profesionálních hasičů. Mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan v pondělí řekl, že se střídají po 24 hodinách.

Rezervaci střeží policie i strážci, hlídají, aby do míst, kde hořelo, nevnikli narušitelé. „Nezaznamenali jsme vážnější incidenty. Lidé nevstupují, kam nemají,“ řekl Salov s tím, že o víkendu přistihli dobrovolní strážci tři výletníky, kteří se chtěli vydat za Šaunštejn, kde už pro ně může být pohyb nebezpečný. 

Mimo jiné pracovníci správy parku prochází částmi poničenými od požáru. Škody zatím správa nevyčíslila. Zřejmě to ještě potrvá, řekl Salov. Podle jeho slov se Pravčická brána a soutěsky do konce srpna neotevřou, musí se provést kontrola stromů a skal. Porosty jsou místy značně poničené a stromy hrozí pádem.

Hraniční přechod do Německa Hřensko/Schmilka zůstane ještě nejméně v pondělí zavřený. Kdy se otevře, není jasné. Na saské straně silnici používají hasiči s technikou, řekla mluvčí policie Eliška Kubíčková. Silnice do Hřenska na české straně je průjezdná od soboty.

Lidé se vracejí do svých domovů

Od sobotního rána se mohou do evakuované obce Hřensko a jejích částí Mezná a Mezní Louka vracet místní, nutná je ale povolenka. V oblasti Mezná a Mezní Louka je asi 80 domů, dvě třetiny z nich obývají chalupáři. Silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou, kterou by za běžných podmínek lidé k návratu využili, ale zůstává zavřená, jsou tam nebezpečné stromy a vozovka je poškozená těžkou technikou hasičů.

Turisté se do osad a západní části parku nedostanou, ministerstvo životního prostředí prodloužilo v pátek omezení vstupu do národního parku České Švýcarsko až do konce prázdnin. Přes noc je park zcela zavřený, od 21:00 do ranních 6:00 je tam vstup zakázán.

Poškozený záchytný plot

Požár poškodil i nejdelší záchytný plot v Česku. Tři kilometry dlouhá zábrana chrání Hřensko hlavně před padajícími kameny. Při požáru se ale v plotu zachytily také hořící stromy, které padaly do údolí. Správci národního parku teď začali prověřovat, jaké škody oheň na zábraně způsobil.

Kontrola už odhalila ohořelé kotvy i záchytné sítě, budou se muset vyměnit. „Při požáru dojde většinou k poškození povrchových vrstev skal, takže se sníží pevnost kotev, které bariéru drží,“ říká Salov. Pískovec, ve kterém je síť zachycena, může po silném žáru začít i praskat.

Záchytný plot je českým unikátem. Dělníci ho stavěli celý rok z lávky postavené vysoko nad Hřenskem. „Bariéry sehrály výbornou roli, protože hořící materiál nepadal dolů do obce,“ pochvaluje si Salov.

Plot před sedmi lety stál sto třicet miliónů korun. Dokáže zachytit padající kameny až do velikosti menšího nákladního auta. Nestabilní skály byly tehdy považovány za hlavní hrozbu Hřenska, tehdy ještě kůrovcová kalamita a sucho neznamenaly takové ohrožení, jako dnes.