Královéhradecké centrum pro uprchlíky na nové adrese nezvládlo nápor žadatelů o vízum

Královéhradecké centrum pro uprchlíky na nové adrese nezvládlo nápor žadatelů o vízum (zdroj: ČT24)

Středisko pro ukrajinské uprchlíky v Hradci Králové dopoledne nezvládalo nápor žadatelů o vízum. Z kapacitních důvodů jich za celý den dokáže odbavit jen čtyřicet, desítky dalších lidí proto odkázalo na otevírací dobu příští týden. Centrum se tento týden přestěhovalo na novou adresu do menšího prostoru a má i méně pracovníků. Hejtmanství slíbilo, že kapacitu centra v příštím týdnu zdvojnásobí.

Už osmnáct minut po pátečním otevření centra museli pracovníci posílat žadatele pryč. Například skupina uprchlíků přijela z Náchoda do krajského města už potřetí, čekali od sedmi ráno, ale nedostalo se na ně.

Centrum se v pondělí z důvodu nízkého vytížení pracoviště přestěhovalo z krajské administrativní budovy Na Okrouhlíku, kde zajišťovalo lidem kompletní servis, na Ulrichovo náměstí, kde sídlí cizinecká policie. Má méně pracovníků a zvládne odbavit jen čtyři desítky lidí denně. 

Registrace je možná tři dny v týdnu

Registrace uprchlíků je tam možná tři dny v týdnu, a to v pondělí, středu a pátek od 8:00 do 15:00. Na registraci ve středisku na Ulrichově náměstí navazuje činnost například úřadu práce nebo zdravotní pojišťovny, které už také fungují ve svých úřadech. Krajská budova Na Okrouhlíku nadále slouží pro nouzové přečkání v případě příjezdu uprchlíků bez zajištěného ubytování.

„Nevidíme v tom žádný problém, protože uprchlíci mají i své povinnosti, které musejí naplnit tím, že se například osobně dostaví k projednávání všeho potřebného,“ sdělil v pondělí hejtman Martin Červíček (ODS). 

Středisko pro ukrajinské uprchlíky v Hradci Králové nezvládá nápor žadatelů o vízum (zdroj: ČT24)

Víc registračních lístků a prodloužení pracovní doby

Krajský úřad za chod centra nezodpovídá, přesto podle mluvčí hejtmanství Martiny Svatoňové situaci zaznamenal a analyzuje. „Tato ranní zatížení bez problémů zvládneme tak, že navýšíme počet registrací na konkrétní den. Bude stačit, když místo čtyřiceti registračních lístků se na den vydá sedmdesát a provozní dobu případně prodloužíme do 17:00,“ dodal hejtman Červíček.

Podle informací hejtmanství středisko na Ulrichově náměstí ve středu odbavilo 49 uprchlíků. V pátek ke 13:30 bylo vydáno 47 registračních lístků a odbaveno 46 žadatelů. Minulý týden ve středu hradecké KACPU – ještě v ulici Na Okrouhlíku – zaregistrovalo 63 Ukrajinců a minulý pátek 56. 

Hradecké KACPU bylo v provozu od 2. března a dosud zaregistrovalo 18 092 občanů Ukrajiny, z toho 2673 získalo přes databázi hasičů ubytování. Koordinaci fungování celého krajského centra zajišťovali krajští hasiči, zároveň měli na starosti pracoviště zabezpečující náhradní ubytování pro uprchlíky. Původní nepřetržitý provoz centra kraj kvůli klesajícímu zájmu postupně zkracoval.