Meteorologové varují před silnými bouřkami. Hřensko nejspíše minou

V pátek odpoledne se objevily první bouřky na jihozápadě Čech. V Hřensku je předpověď srážek pořád nejistá, déšť je nejpravděpodobnější v sobotu kolem poledne. V sobotu odpoledne by mělo u místa požáru spadnout dva až pět milimetrů srážek, v extrémním případě do deseti milimetrů. Varování ČHMÚ před silnými bouřkami platí od čtvrté hodiny odpoledne do sobotního rána.

Pro Středočeský, Plzeňský, Karlovarský kraj a Ústecký kraj platí od pátečního večera výstraha meteorologů před silnými bouřkami, která se v noci se rozšíří i pro Prahu, západ Vysočiny a část Pardubického kraje. V části Jihočeského kraje ČHMÚ zpřísnil výstrahu na vysoký stupeň nebezpečí.

Bouřky mohou být doprovázeny přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

O víkendu se v celém Česku ochladí, srážky se přesunou na severovýchod země. Vydatný déšť tam meteorologové očekávají od sobotního rána do nedělního dopoledne, kdy tam může napršet v úhrnu od dvaceti do šedesáti milimetrů. Nejvíce srážek spadne na severních návětrných svazích Jeseníků a Beskyd.

V oblasti Českosaského Švýcarska jsou podle aktualizované předpovědi srážky zatím nejisté. V národním parku hoří od neděle. Požár tam zasáhl rozlohu zhruba dvanáct set hektarů. Z ohrožených obcí už muselo odejít kolem pěti set lidí. Na místě bylo v posledních dnech několik set hasičů.