V Českém Švýcarsku nad Hřenskem hoří les. Hasiči evakuovali turisty ze soutěsek

Události ČT: V Českém Švýcarsku hoří les (zdroj: ČT24)

Hasiči pokračují v likvidaci požáru u Hřenska na Děčínsku v Národním parku České Švýcarsko také v pondělí. Jednotky požární ochrany, kterých bojovalo s ohněm v jednu chvílí i přes třicet, se v neděli večer začaly postupně vracet na základny. Na místě přes noc zůstali dobrovolní hasiči. Les začal hořet v neděli ráno, událost se obešla bez zranění. Ze soutěsek bylo preventivně evakuováno asi sto lidí, turistická atrakce zůstane zatím zavřená.

Nejprve vzplály v lokalitě Malinový důl tři hektary lesa, následně se požár rozšířil zhruba o další hektar porostu. První ohnisko mají hasiči již pod kontrolou, druhé se šířilo směrem k soutěskám, kvůli tomu je hasiči uzavřeli.

„Na místě bude ponechána jednotka dobrovolných hasičů, kteří budou místo hlídat,“ uvedl v neděli večer mluvčí krajských hasičů Lukáš Faják. Nevyloučil, že se přes noc požár ještě rozšíří.

Pokračování zásahu během noci by bylo pro hasiče nebezpečné. „Hoří v komplikovaném skalnatém terénu a hasiči by na práci neviděli,“ vysvětlila redaktorka ČT Petra Musilová. V pondělí se do hašení opět zapojí i dva vrtulníky.

Škoda zatím odhadnuta nebyla a známá zatím podle Fajáka není ani příčina vzplanutí. Kouř byl cítit v širokém okolí a dým byl vidět i z několik kilometrů vzdáleného Děčína.

Silnice z Hřenska do Mezní Louky byla kvůli zásahu hasičů neprůjezdná, znovu ji hasiči ve spolupráci s policií uzavřou také v pondělí.

Plnění bambi vaku v Labi
Zdroj: ČT24

Mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov uvedl, že příčina požáru bude předmětem dalšího vyšetřování. Podle něj je však vysoce pravděpodobné, že měl na vzniku požáru podíl člověk. „Z nedávné doby není známa žádná přírodní událost, například úder blesku, která by mohla vést ke vzniku ohně,“ řekl Salov.

V Národním parku České Švýcarsko hořelo také v dubnu. Tehdy vzplál zhruba jeden hektar lesa a rovněž na místo vyrazil vrtulník. Hasiči u požáru zůstali až do druhého dne.

Výstraha kvůli riziku požárů platí do odvolání

Výstrahu kvůli zvýšenému riziku požárů vyhlásil Český hydrometeorologický ústav pro většinu krajů v úterý, od neděle platí výstraha před požáry již pro celou republiku. V Praze, Středočeském a Libereckém kraji úřady zakázaly rozdělávání ohňů mimo jiné v lesích a jejich okolí, v Praze se nesmí mezi stromy ani kouřit.

Navzdory varování zasahovali hasiči napříč republikou u mnoha požárů včetně lesních. Ve středu hořel les u Blížejova na Domažlicku. I tehdy komplikoval zásah těžce přístupný terén. Ve čtvrtek pomáhal vrtulník s hašením lesního požáru ve skalách nad Božanovem na Broumovsku. Hasiči na místě, kde začalo hořet, našli ohniště, z něj se podle nich požár rozšířil.

V neděli našli hasiči doutnající ohniště v Adršpašských skalách. Dozvěděli se o něm však včas a v okolí nezačalo hořet. Hořelo však v pražské Divoké Šárce. Plameny se rozšířily na poli, hasiči je však dostali pod kontrolu.