Praha uzavře v úterý stanový tábor pro uprchlíky z Ukrajiny v Malešicích

Události: Praha uzavře uprchlický tábor v Malešicích (zdroj: ČT24)

Hlavní město příští týden uzavře jeden ze dvou stanových táborů pro uprchlíky z Ukrajiny, a to ten v Malešicích. Od středy bude fungovat už jen tábor v Troji. Hlavními důvody jsou podle Prahy zvládnutí aktuální situace a klesající počet uprchlíků. V malešickém táboře je aktuálně devadesát běženců, v trojském čtyři.

Počty klientů v obou místech podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana v posledních týdnech výrazně klesají. V Malešicích budou lidé naposledy v úterý 26. července, poté se přesunou do Troje. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dodal, že město provoz táborů od počátku vnímalo jako krajní a dočasné řešení.

První stanový tábor s kapacitou 150 lůžek otevřel magistrát v Troji v sobotu 14. května. První víkend tam našlo azyl 142 lidí. Na přelomu května a června potom začalo fungovat druhé místo se stejnou kapacitou v Malešicích.

Stejný problém řešili na jaře v Brně, kde byly také dva uprchlické tábory. Ten v centru vedení města složilo. „Rozhodli jsme se přerušit provoz, a to z důvodu, že už zde byl minimální provoz. Plánujeme, že místo dovybavíme opětovně jiným typem stanů, abychom případně mohli tuto plochu znovu otevřít,“ uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Aktuálně v táboře žádní uprchlíci nejsou.

Pražské KACPU funguje

Praha 11. července po necelém měsíci znovu otevřela Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) ve Vysočanech, které dříve uzavřela kvůli vyčerpání ubytovacích kapacit. Centrum nyní funguje a poskytuje Ukrajincům všechny služby až na zajištění ubytování s výjimkou nouzového přespání ve stanových táborech a zprostředkování státních lůžek Správy uprchlických zařízení.

Od počátku konfliktu na Ukrajině získalo podle dat ministerstva vnitra v České republice dočasné vízum více než 398 tisíc uprchlíků, z toho 91 tisíc v hlavním městě.