Na Modravě otevřeli staronový most, místo ze smrku je z modřínu

Na šumavské Modravě se otevřel nový Hradlový most (zdroj: ČT24)

Správa šumavského národního parku otevřela na Modravě opravený hradlový most. Ten byl od loňského podzimu kvůli špatnému technickému stavu zavřený. Most je historickou památkou a zároveň jím vede i cyklostezka. Právě kvůli tomu chtělo vedení rezervace stihnout práce ještě před začátkem prázdnin, jenže kvůli dlouhé zimě se to nakonec nepovedlo.

Starý most byl ze smrku a vydržel asi dvacet let. Ten nový je už z modřínu, jde ale o přesnou repliku původního přemostění z doby, kdy se na Šumavě ještě plavilo dřevo. „Proporce mostu se zvětšily, trámy jsou větší než původní. Předpokládáme, že most vydrží déle než dvacet let, jak tomu bylo u mostu původního,“ sdělil mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvrořák.  

Oprava mostu vyšla na 6,7 milionu korun, což je o milion víc, než byl původní plán. Ke zdražení stavby došlo kvůli vyšším cenám materiálu. 

Rušný most uprostřed národního parku

Vysoké teploty, které v Česku panují v posledních dnech, lákají k novému mostu spoustu turistů i cyklistů. Most je totiž součástí cyklostezky z Rokyty na Modravu. Během oprav museli cyklisté před mostem sesednout a jít po stezce pro pěší nebo po silnici.

Nový Hradlový most na šumavské Modravě
Zdroj: Václav Pacner/ČTK

Kvůli letošní dlouhé zimě se oprava zdržela, hotovo totiž mělo být ještě před prázdninami. „Kolaudace je ještě před námi, ale stavební úřad povolil předčasné užívání, takže můžeme díky tomu ten most otevřít jak pěším turistům, tak cyklistům,“ uvedl Dvořák. 

Cyklistika je na Šumavě stále oblíbenější. Reagoval na to i Plzeňský kraj při plánování autobusových linek. „Všechny autobusy se nyní posilují i na jízdní kola, takže je to i pro cykloturisty, mohou si i rezervovat místo pro své kolo,“ popsal krajský radní pro dopravu Pavel Čížek (STAN).  

Součástí Hradlového mostu je také rybí přechod. Ten umožňuje rybám překonávat jez a putovat dál proti proudu řeky Vydry.