Výbuch v chemičce u Litvínova zranil čtyři lidi, jednoho velmi těžce

Události ČT: Exploze a požár v litvínovské chemičce (zdroj: ČT24)

V chemickém závodě v Záluží u Litvínova byli při výbuchu ve středu krátce před půlnocí zraněni čtyři lidé, jeden těžce. Vrtulník jej přepravil do nemocnice v Praze na Vinohradech. Jeho tři kolegy do pražské nemocnice převezly sanitky. Po explozi vypukl požár, který se hasičům podařilo zastavit, oznámil Orlen Unipetrol na Twitteru. Policie událost vyšetřuje jako obecné ohrožení.

Na místě zasahovalo devět jednotek hasičů a vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči stále místo požáru monitorují, řekl v 7:30 mluvčí firmy Pavel Kaidl.

Příčinou výbuchu byla podle firmy „technická závada na hydrokrakovací jednotce“. Ta už je nyní odstavena z preventivních důvodů z provozu, napsal podnik na Twitteru. „Zjišťujeme rozsah poškození odstavené výrobní jednotky. Rafinérie jako celek je v provozu,“ doplnil mluvčí. Jak dlouho bude jednotka mimo provoz, zatím neuvedl. Obyvatelům okolních měst a obcí se omluvil za způsobené nepříjemnosti. Jejich bezpečí ani životní prostředí podle mluvčího ohroženo nebylo.

Zhruba od 8:00 se podle mluvčího hasičů Lukáše Marvana pokračuje ve vyšetřování příčiny výbuchu s následným požárem a stanovení rozsahu škod. „Zásah není ukončen. Ochlazuje se nedaleký zásobník a nechávají se kontrolovaně dohořet uhlovodíky,“ sdělil v 9:00 Marvan. Dodal, že na místě zůstává jedna podniková jednotka.

Podle místních se před půlnocí ozvala silná rána a vidět byly mohutné plameny. Podle hlášení si lidé měli zavřít a zabezpečit všechna okna. Po měření podle odborníků ale žádné nebezpečné látky ve vzduchu nejsou. Hlavní tah směrem z Mostu na Litvínov už policisté zprovoznili.

Policie výbuch vyšetřuje jako obecné ohrožení

Policisté událost vyšetřují pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, řekl policejní mluvčí Václav Krieger. „Kolegové místo ohledávají,“ uvedl. Výrobní jednotka je z preventivních důvodů odstavena. 

Vlastní vyšetřování spustila i samotná společnost. „Pár (vyšetřovacích) verzí už máme, na to, abychom je zveřejnili, je však brzo. Technologie je totiž stále ještě v rukou hasičů, my tam přístup nemáme. Čekáme na odpolední hodiny, kdy se na to dané místo budeme moci podívat,“ uvedl v ČT Kaidl. 

Chemická továrna v Litvínově
Zdroj: ČT24

Vyšetřování přímo v místě výbuchu začne až v pátek. Teprve poté bude firma schopná odhadnout rozsah poškození a časovou a finanční náročnost opravy. Podle Marvana policie a hasičský záchranný sbor ve čtvrtek kontrolovaly dokumentaci. Doplnil, že vyšetřování bude pokračovat v pátek ohledáním místa požáru.

V pátek v 9:00 by měli dorazit pracovníci Technického ústavu požární ochrany HZS ČR. „Čekáme, až nám naši hasiči řeknou, že je zásah ukončen. Zatím jsou na místě, proto ještě vyšetřování na místě nemohlo začít,“ doplnil Kaidl.  

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv. Do skupiny Orlen Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně.