Hasiči odklidili trosky po výbuchu domu v Olšanech. Explodoval plyn, policie nevyloučila úmyslné jednání

Hasiči dokončili úklid trosek po pondělním výbuchu v domě v Olšanech u Prostějova. Po třech dnech je tedy průjezdná silnice spojující náves s nedalekou dálniční křižovatkou. Podle mluvčí hasičů Lucie Balážové potvrdilo vyšetřování, že v domě v pondělí explodoval zemní plyn. Příčinu exploze vyšetřovatelé hasičů ve spolupráci s kriminalisty stále zjišťují, pomoci by jim k tomu měla expertiza nalezených částí plynového potrubí a spotřebičů. V troskách domu v pondělí zahynul sedmapadesátiletý muž. Policie nevylučuje ani jeho úmyslné jednání, dům měl brzy jít do exekuce.

„Výbuch zemního plynu si vyšetřovatelé potvrdili po nálezu elementů plynového potrubí a spotřebičů. Nyní budou zjišťovat, co se konkrétně stalo, že k výbuchu došlo,“ doplnila mluvčí hasičů. O výbuchu plynu hovořili i sousedé.

Hasiči trosky domu, který exploze zcela zničila, uklízeli dva a půl dne. Práci ukončili až ve středu večer. „Tuny trosek museli hasiči odklidit ručně. Fyzickou náročnost zásahu zvýšily také tropické teploty,“ uvedla Balážová. Kromě odklízení sutin museli hasiči zabezpečit také dva nejvíce poškozené domy v těsném sousedství. Průjezdná je také silnice, která kolem zničeného domu vede a od události byla uzavřena. 

Vyšetřování ale pokračuje, a to i na straně policie. „Příčinu výbuchu rodinného domu v Olšanech u Prostějova stále zjišťujeme. Pracujeme s několika vyšetřovacími verzemi, nevylučujeme ani úmyslné jednání muže, který přišel v domě o život. Ve věci se dál provádí šetření, zajišťují se stopy a případ se bude dál dokumentovat. Nebyla změněna ani právní kvalifikace,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová. 

Náhradní bydlení obec nezajišťovala

Hasiči také provizorně opravili střechy protějších domů, které výbuch rovněž poškodil, v řadě domů se vysypalo sklo z oken. U domu v těsném sousedství museli také rozebrat velkou část poškozené střechy, aby neohrožovala okolí.

Podle vyjádření vedení obce nebylo potřeba zajišťovat žádné náhradní bydlení. Nejpoškozenější dům v těsném sousedství byl v rekonstrukci, mladá rodina se do něj měla teprve nastěhovat, řekli ČTK obyvatelé z ulice. Druhý nejvíce poškozený dům byl neobydlený.

Výbuch se v ulici hustě osídlené řadovou zástavbou u sjezdu z dálnice ozval v pondělí kolem 11:00. Podle Zajícové byli zraněni tři lidé – sousedka z protějšího domu a dva lidé v projíždějícím autě. Tlaková vlna zasáhla kromě dvou domů v těsném sousedství také další dvacítku budov a dva automobily v okolí. Škoda byla předběžně vyčíslena na deset milionů korun. Případ policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení.