Těžba českého granátu klesla, není o něj zájem

Těžba českého granátu klesla, není o něj zájem (zdroj: ČT24)

O tradiční český granát aktuálně není na trhu zájem. Jeho těžba je proto výrazně omezená i přesto, že ho je v podzemí stále ještě dostatek. Zájem není zejména kvůli epidemii covidu-19 a válce na Ukrajině. Velkou část kupců totiž tvořili zákazníci ze zahraničí.

Červený drahokam, český granát, se na Trutnovsku těží už více než čtyři sta let. Používá se do prstýnků, náušnic, ale i jako ozdoba na sklo. Teď je ale jeho těžba výrazně omezená. „Museli jsme zkrátit pracovní dobu víceméně na polovinu, z dvou směn jsme zavedli jednosměnný provoz,“ řekl koordinátor těžby Jiří Boudný. 

Za den se v dole vytěží zhruba šedesát tun hrubého materiálu, z něj se pak získá přibližně půl kila českého granátu. To je zhruba třetina toho, co tam vytěžili před dvěma lety.

Na hranici rentability

Český granát nahrubo vytěžený na Trutnovsku putuje do Turnova, kde se zpracovává. „V současné době se pohybujeme na hranici rentability, protože útlum turistického ruchu nám způsobil vážné finanční problémy. Největší zákazníci byli z USA, Číny a z Ruska,“ řekl Pavel Tvrzník, předseda představenstva firmy Granát, družstvo umělecké výroby, Turnov.

Těžbu komplikuje i velké sucho. Dostatečné nejsou ani zásoby vody. Ta je důležitá hlavně pro úpravu a splachování štěrkopísku. „V tuhle chvíli chybí metr, metr a půl vody. Čekáme, až zaprší, abychom mohli rozvinout alespoň jednosměnný provoz,“ poznamenal Boudný. Omezení těžby může trvat ještě několik let, granátu je ale v zemi tolik, že se bude moci těžit minimálně do roku 2045.