Někdo skáče do řeči, jiný si kouše nehty. Výtvarnice skládá národní sbírku zlozvyků

Někdo skáče do řeči, jiný si kouše nehty. Výtvarnice skládá národní sbírku zlozvyků (zdroj: ČT24)

V Česku vzniká národní sbírka zlozvyků. Její autorkou je výtvarnice Kateřina Šedá, nasbírat jich chce deset tisíc. Od dubna proto zasílá tištěné dotazníky například do škol nebo domovů seniorů. Lidé mohou dotazník vyplnit také na internetu. Projektem chce Šedá připomenout letošní 200. výročí od narození zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela.

Umělkyně Kateřina Šedá se rozhodla zmapovat zlozvyky Čechů a začala u sebe. „Zlozvyků mám strašně moc. Mluvím rychle, skáču lidem do řeči, nechávám vlasy ve vaně a sáčky od čaje ve dřezu,“ vyjmenovala.

Lidé mohou vyplnit kromě vlastního zlozvyku také třeba rodinný nebo národní. „Kousání nehtů a kůžičky kolem nehtů, to je takový nejtypičtější. Ale třeba také poroučení a hádání se už jsou věci, které třeba dospělí nenapíší,“ řekla. Podělit se o zlozvyky je možné i na internetu. Na stránce Sbírka zlozvyků, stačí vyplnit formulář. Záznamů už tam je přes čtyři tisíce. Až se jich sejde deset tisíc, Kateřina Šedá je roztřídí a příští rok o nich chce vydat knihu.

Mendel byl vášnivý kuřák

Projekt je součástí letošních oslav připomínajících 200 let od narození slavného přírodovědce a zakladatele genetiky Johana Gregora Mendela. Podle dochovaných dokumentů měl i on své zlozvyky. Byl například vášnivým kuřákem. „Máme tady ubrus, který měl Mendel na stole a jsou na něm díry. Hodně kouřil a některé ty díry propálil,“ říká ekonom Opatství Staré Brno Řádu sv. Augustina Jan Emil Biernat.

V plánu má výtvarnice zachytit také zlozvyky různých profesí. Třeba řemeslníků, lékařů, ale i televizních redaktorů. „Jeden zpravodaj ze Zlína se přihlásil, že má takovou obsesi. Když jede na dovolenou, tak se neustále dívá, s kým by natočil rozhovor, popřípadě co by zaznamenal. Jeho rodina už to považuje trochu za nemoc,“ říká s úsměvem výtvarnice.