Mladí architekti staví v Mořicích kolumbárium z dusané hlíny. Stavba bude kvalitní, levná a ekologická

Kolumbárium z dusané hlíny na hřbitově v Mořicích (zdroj: ČT24)

Netradiční oboustranné kolumbárium vzniká v Mořicích na Prostějovsku. Na místním hřbitově ho staví během letní školy architekti z Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Pro stavbu zvolili technologii dusané hlíny.

Obec se zhruba pěti sty obyvateli dosud kolumbárium neměla. „Měl jsem původně požadavek, aby bylo historizující vzhledem k tomu, že zdejší hřbitov je starý. Požadavek jsem zadal mladému studentovi architektury, který nakonec přišel s tímto nápadem. Myslím, že to respektuje tradiční metodu pohřbívání, idea je starobylá, byť zpracování je dnes vcelku trendy a moderní. Sám jsem zvědav, jak to dopadne, ale věřím, že dobře,“ řekl starosta obce Tomáš Pavelka.

Po místech v kolumbáriu je podle něj poptávka. „Hřbitov není nafukovací, je z velké části již zabraný, ať už většími či menšími hroby a hrobkami. Kolumbárium řeší tento potenciální problém do budoucna,“ doplnil starosta.

Symbolické uložení zpět do rodné země

„Rozhodli jsme se postavit oboustranné kolumbárium z dusané hlíny s dřevěnými výstelkami pro umístění uren, které nahoře zakryjeme betonovou konstrukcí. Vedle nik jsme vymysleli drobné výklenky, kam můžou pozůstalí umístit svíčku jako vzpomínku na své blízké,“ řekl absolvent fakulty Jan Peřina, který za návrhem stojí.

Celé kolumbárium bude postavené z pohledové hlíny, kterou poskytla obec. „Jde o hlínu z Hané, takže je to symbolické uložení zpět do země, na které lidé žili,“ poznamenal Peřina. Kolumbárium vzniká během letní školy architektů, která je věnovaná právě konstrukcím z dusané hlíny. Jejím mottem je: „Kvalitně, levně, ekologicky a společně“.

Tradiční technologie je dnes opět in

Odborníci pro výstavbu vybrali hlínu, která měla pro tyto účely nejlepší vlastnosti, zkoumali ji v laboratoři na univerzitě.

„Dusaná hlína je tradiční technologie, která se v posledních letech dostává stále více do popředí. Podporuje využívání lokálních zdrojů a jde o udržitelný způsob stavitelství. Vlhká hliněná směs se sype do předem připraveného posuvného bednění a postupně se buď ručně nebo mechanicky udusává a zhutňuje,“ uvedla mluvčí školy Tereza Kadrnožková. Doplnila, že po utlačení všech vrstev se bednění odstraní a odhalí se vrstvená hliněná zeď.

Na mořickém hřbitově budou účastníci letní školy pracovat do čtvrtka.