Lékaři Pardubické nemocnice dávají výpovědi. Nelíbí se jim nápor práce kvůli uzavření interny v Chrudimi

Studio ČT24: Odchody zdravotníků z pardubické nemocnice (zdroj: ČT24)

Lékařům Pardubické nemocnice se nelíbí, že museli převzít pacienty z nemocnice v Chrudimi, která uzavřela kvůli nedostatku personálu interní oddělení. Nejdříve odmítali sloužit pohotovosti, teď někteří podávají výpovědi. Kraj jako zřizovatel nemocnic oslovil stovku lékařů i Českou internistickou společnost, ale bez výsledku. Nyní žádá o pomoc armádu.

Kvůli nedostatku lékařů byla od 30. června uzavřena lůžková část interního oddělení nemocnice v Chrudimi, od 1. července se zkrátila provozní doba interní příjmové ambulance. S nemocnými musí vypomáhat další nemocnice v kraji.

„V tuto chvíli je péče o pacienty z Chrudimska zajištěna primárně v Pardubicích, jsou-li však blíže jiná zařízení, využívají pacienti i nemocnic v Litomyšli nebo Ústí nad Orlicí. Část péče pak přebrala také chrudimská chirurgie,“ uvedl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

S větším náporem práce kvůli pacientům z Chrudimi ale nejsou spokojeni lékaři z Pardubické nemocnice. „Část lékařů podala výpovědi z dohod, v rámci kterých zajišťují čtyřiadvacetihodinovou dostupnost zdravotnických služeb. Někteří podali i výpovědi z hlavního pracovního poměru. To navazuje i na covid – převládá pocit frustrace a únavy. S lékaři jednáme a věříme, že najdeme společné řešení,“ říká ředitel nemocnice pro zdravotní služby Vladimír Ninger.

Chrudim se nabídla, že nemocnici převezme

V Chrudimi vznikla petice za zachování nemocnice, město také nabídlo hejtmanství, že zdravotnické zařízení převezme. „Požadujeme, aby kraj zajistil péči minimálně ve stejném rozsahu jako před covidem. Chceme zajistit maximální možnou součinnost. V případě, že by chtěl nemocnici kraj prodat, tak máme zájem ji převzít,“ uvedl starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Vedení kraje to odmítá a ujišťuje, že s nemocnicí a jejím dalším rozvojem nadále počítá. „Úvahy o převzetí, prodeji nemocnice nebo o přeměně na Léčebnu dlouhodobě nemocných jsou zcela mimo realitu. Chrudimská nemocnice je neodmyslitelnou součástí akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje a jako taková bude i do budoucna nemocnicí akutní lůžkové péče,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková (STAN).

Nemocnice se snaží získat internisty i v armádě

Snaha získat další lékaře na chrudimskou internu se zatím nesetkává s většími úspěchy, i když nemocnice oslovila více než stovku internistů, obrátila se o pomoc na další kraje, armádu, která má v Chrudimi základnu, i na Českou internistickou společnost.

V Chrudimi se podařilo alespoň pro období dovolených a letních prázdnin zajistit konziliární služby pro další oddělení Chrudimské nemocnice a interní ambulanci. „Pokračují i jednání s lékaři, ať už jde o nové kmenové zaměstnance nebo alespoň dočasnou výpomoc. S prosbou o ni jsme se obrátili jak na specialisty v rámci okresu či kraje, tak kraje sousedního. Z oslovených více než dvaceti ambulantních internistů na Chrudimsku se do ní zatím zapojila jedna lékařka,“ uvedl generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Zájemcům o práci na interně v Chrudimi nemocnice nabízí náborové příspěvky ve výši několika set tisíc korun podle dosaženého stupně vzdělání.