Po srážce vlaku s traktorem u Bezděkova bude trať kvůli opravám uzavřená až do pátečního večera

Do pátečního večera bude uzavřená trať u Bezděkova na Klatovsku, kde se v pondělí večer srazil osobní vlak a traktor. Po nehodě zůstaly v úseku poškozené koleje, které Správa železnic opravuje. Drážní inspekce vyčíslila škodu na vlaku, traktoru i kolejích na tři miliony korun.

Trosky obou vozů už jsou pryč, Správa železnic ale ve čtvrtek ráno provoz na trati opět přerušila. „Provoz na trati mezi Klatovy a Železnou Rudou, respektive Domažlicemi, je zastaven z důvodu provádění opravných prací po mimořádné události,“ uvedl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Na trať se během nehody vylilo také tři sta litrů provozních kapalin, část kolejí tak musela Správa železnic rozebrat a kameny a zeminu pod nimi odtěžit a ekologicky zlikvidovat. Do pátečního večera budou muset cestující jezdit z Klatov směrem na Domažlice nebo na Železnou Rudu náhradními autobusy.

Osobní vlak, který jel z Bavorské Rudy do Klatov, se v pondělí těsně před cílovou stanicí na přejezdu střetl s projíždějícím traktorem. „Řidič traktoru vyjel na železniční přejezd v době, kdy tam svítilo červené výstražné světlo. Kriminalisté teď zjišťují, proč na přejezd vjel,“ řekla policejní mluvčí z Plzeňského kraje Dagmar Brožová. Řidič traktoru nehodu nepřežil. Sedm cestujících, strojvedoucí i průvodčí se zranili.

Nebezpečné nezabezpečené přejezdy

Drážní inspekce má na vyšetření nehody a vydání závěrečné zprávy dvanáct měsíců. Jen od začátku letošního roku v celé zemi na železnici zemřelo už třináct lidí.

„Šetření bude dále pokračovat podáním vysvětlení svědků a analýzou zabezpečovacích zařízení. Naprostá většina nehod, které se stávají, a usmrcených bývá právě na železničních přejezdech, které jsou zabezpečené světelnou signalizací a jsou bez závor,“ vysvětlil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Jestli bude v závěrečné zprávě inspekce doporučení osadit přejezd u Bezděkova závorami, zatím inspekce předjímat nechce.