Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní od čtvrtka pojedou vlaky po jedné koleji

Provoz na jedné koleji železniční tratě mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku bude od čtvrtka obnoven. Pracovníci Správy železnic od úterý odstraňovali utržené části skalního převisu nad tratí, problematické místo zabezpečili zábranou, informoval ve středu Jan Nevola ze Správy železnic.

Minulý týden ve čtvrtek se v úseku stala nehoda. Rychlík narazil do skály na kolejích a část soupravy vykolejila, pět cestujících se lehce zranilo. Provoz po jedné koleji byl obnoven v pátek večer, v úterý a ve středu byl znovu zcela zastaven.

„Přecházíme do výlukového jízdního řádu, který dopravce pro tento úsek stanovil ještě před sesuvem skály,“ řekl Nevola. Ve čtvrtek podle něj obnoví stavební údržbové práce a vlaky budou jezdit po jedné koleji.

Správa železnic v pondělí rozhodla o preventivním odstranění problematického převisu. „Stěnu částečně sanovali, odtěžili a odvezli, riziková místa se zajistila, u části, kde je kolej, jsou zábrany,“ doplnil Nevola.

Při nehodě, k níž došlo minulý čtvrtek ráno, lokomotiva a první vagon soupravy vykolejily. Ve vlaku cestovalo v tu chvíli zhruba 150 lidí. Záchranáři ošetřili pět lehce zraněných, část pasažérů od nehody odešla pěšky.