V Kralupech nad Vltavou vzplál plastový odpad, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu

Události: Požár odpadu v Kralupech nad Vltavou (zdroj: ČT24)

Na okraji Kralup nad Vltavou na Mělnicku vzplál v úterý odpoledne v areálu kovošrotu plastový odpad. Byl vyhlášen zvláštní, tedy nejvyšší stupeň poplachu. U požáru zasahovalo po 20. hodině 28 jednotek hasičů, řekl jejich mluvčí Tomáš Bakalář. Kolem 22. hodiny bylo na místě jednotek 30 a také speciální technika. Hašení nejspíš potrvá celou noc. Podle policejní mluvčí Barbory Schneeweissové zřejmě požár nezpůsobí finanční škodu, protože jde o odpad.

„Hoří plastový odpad v areálu kovošrotu, je to zhruba padesát metrů široké,“ upřesnil rozsah požáru Bakalář. V blízkosti podle něj nejsou obytné domy, areál je v průmyslové zóně.

Policie se bude zabývat vyšetřováním příčin požáru až po dohašení, které může trvat celou noc. „Vzhledem k tomu, že zde před několika dny již k menšímu požáru došlo, bude zřejmě jednou z variant příčin i úmyslné zapálení,“ řekla Schneeweissová.

Zasahuje i chemická jednotka

Hasiči se o požáru dozvěděli před 17. hodinou. Kolem 19:00 zvýšili stupeň poplachu na nejvyšší, který vyhlašují při mimořádných událostech, například pokud je nasazen vyšší počet zasahujících jednotek. Ten se postupně zvýšil ze 13 na 30, na místě v úterý večer zasahoval záchranný útvar hasičů ze Zbirohu a Jihlavy se speciální technikou na rozhrabávání. „Rypadly budou rozhrabávat hromadu hořícího odpadu a hasiči ji budou prolévat vodou,“ popsal Bakalář.

Chemická jednotka z laboratoře v Kamenici monitoruje případný únik škodlivých látek do ovzduší, do pozdního večera žádný problém neodhalila. „Lidem v části Lobeček jsme doporučili nevětrat,“ uvedl kralupský starosta Marek Czechmann (STAN).

„Na místě jsme ošetřili jednoho z hasičů, měl pohmožděné koleno, záchranáři ho převezli na chirurgii do Slaného,“ informovala mluvčí krajských záchranářů Monika Nováková. Další zranění podle ní u požáru nejsou.