Kvůli úhynu tisíců ryb ve Štětí padla pokuta, firma Mondi musí zaplatit 400 tisíc korun

Papírenská firma Mondi Štětí musí zaplatit pokutu 400 tisíc korun kvůli lednovému úhynu ryb v Labi u Štětí na Litoměřicku. Na dotaz ČT to uvedl Jiří Ovečka, mluvčí České inspekce životního prostředí, která o přestupku rozhodla. Společnost s inspekcí spolupracovala a proti pokutě se neodvolala. Úhyn několika tisíců ryb způsobil letos v lednu hydroxid sodný, který unikl do dešťové kanalizace.

Havárií se původně zabývali policisté pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Případ ale v březnu odložili a předali ho k projednání přestupku. O něm rozhodla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a papírenské firmě Mondi Štětí udělila pokutu 400 tisíc korun.

„Společnost se neodvolala,“ potvrdil mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka s tím, že rozhodnutí je pravomocné. Firmě hrozila přitom pokuta až deset milionů korun.

Havárie se stala v polovině ledna letošního roku. Došlo k úniku hydroxidu sodného do dešťové kanalizace, který způsobil úhyn několika tisíců ryb. „Obviněný při přečerpávání louhu sodného dostatečně nezabezpečil potrubí,“ dodal mluvčí Ovečka. Firma tak porušila zákon o integrované prevenci.

Firma s rybáři uzavřela dohodu

Společnost se k ekologické havárii přihlásila a s inspekcí spolupracovala. Se Severočeským rybářským svazem pak asi měsíc po události uzavřela dohodu o finanční podpoře rozvoje populací ryb v řece Labi. Na základě dohody Mondi uhradilo částku několikanásobné převyšující škodu. „Šlo, řekněme, o několik stovek tisíc korun,“ řekl dříve mluvčí svazu Jan Skalský. Peníze použije svaz na obnovu populací v revíru.

Škodu způsobenou havárií ale nelze přesně vyčíslit. Podle mluvčího rybářského svazu Skalského je to hlavně kvůli charakteru Labe, jeho hloubce, velkou roli navíc hrálo i zimní počasí. „Mnoho ryb vzala voda s sebou. Odhadujeme zatím přibližně dva tisíce kilogramů,“ dodal Skalský.