Ostravská lékařská fakulta po prázdninách neotevře obor stomatologie. Stále nezískala akreditaci

Události v regionech: Ostravská lékařská fakulta po prázdninách neotevře obor stomatologie (zdroj: ČT24)

Lékařská fakulta Ostravské univerzity v září neotevře obor stomatologie. Zatím ho nemá akreditovaný, přestože žádost poslala začátkem roku. Škola z toho viní i stomatologickou komoru. Ta namítá, že dala jasná doporučení, co je k otevření nového oboru potřeba, a nabídla i pomoc.

Původně chtěla ostravská lékařská fakulta otevřít obor stomatologie už v září na začátku akademického roku. Proto už v lednu poslala žádost ministerstvu zdravotnictví. To se jí ale podle mluvčího stále zabývá. Teď už je jasné, že studenti po prázdninách nenastoupí.

„Pevně doufáme, že se nám to podaří nejpozději v září roku 2023. Tu situaci jako takovou nyní komplikuje nesouhlas celostátního představenstva České stomatologické komory. Předpokládáme, že to je jeden z hlavních důvodů, proč se spis zatím k akreditačnímu úřadu nedostal,“ sdělila mluvčí Lékařské fakulty Ostravské univerzity Hana Hanke.

S tím ale prezident komory Roman Šmucler nesouhlasí. „My nejsme vůbec někdo, kdo může dát stanovisko. Jako komora jsme napsali, že to není připravené, protože tam byl jeden učitel s nějakou zkušeností. Doporučili jsme jim, co mají dělat, a chtěli jsme pomoci, ale nikdo s námi nejednal,“ prohlásil Šmucler.

Zájem učit nové stomatology oznámila fakulta už v roce 2016. Celou dobu ale čelí problémům. „V zásadě ta největší výtka byla, že máme jednoho docenta. Máme pět kolegů ve stomatologii s titulem Ph.D. a oni požadovali, abychom měli kolegy s Ph.D., takže nějakou vědeckou kariéru za sebou měli. I na ty další obory. My se to teď snažíme vyřešit,“ uvedl děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

V kraji chybí zubaři pro tisíce lidí

Podle vedení kraje by nový obor mohl pomoci vyřešit nedostatek zubařů, který kraj trápí. „My ty lékaře potřebujeme urgentně. Je jasné, že absolvent neskončí dřív než za pět šest let, ale stejně si myslím, že čím dříve začneme, tím dříve budeme moci našim lidem poskytnout odpovídající stomatologickou péči,“ poznamenal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Nejvíce chybí na Karvinsku a Bruntálsku. Problémy jsou ale i jinde. Už v polovině května v kraji vznikla výzva k zajištění zdravotní péče. Podle ní chybí zubaři až pro sto tisíc lidí. Někteří tak nebyli na prohlídce i více než deset let.