Pražský STAN se snaží zachránit kandidátku, o místa v čele listiny přišlo osm politiků

Pražský STAN po kauze Dozimetr změnil volební listinu pro komunální volby. Z původních kandidátů se v první desítce udrželi pouze dva lidé. Lídrem kandidátky zůstal náměstek primátora Petr Hlaváček, na druhé místo se pak oproti předchozí čtvrté pozici posunula starostka Čakovic Kateřina Arnotová.

Další politiky na prvních deseti místech hnutí zcela obměnilo. Z dvojky zmizela například současná náměstkyně primátora Jana Plamínková, která před týdnem ve funkci nahradila stíhaného Petra Hlubučka. Tomu původně na kandidátce patřilo třetí místo. Nové pořadí v úterý večer schválil krajský sněm STAN.

„Z počátku nebylo jasné ani jisté, zda budu dál za Starosty kandidovat. Abych byl schopen pokračovat a vést kandidátku s cílem uspět, muselo dojít ke změnám, které jsem si vytknul jako podmínku,“ řekl k obměně Petr Hlaváček.

„Sestavil jsem kandidátku na předních místech z lidí, o kterých vím, že zastávají stejné zásady a můžu se na ně spolehnout. To neznamená, že lidé, kteří jim uvolnili místo, se něčím provinili. Spíše respektovali moje přání,“ dodává Hlaváček.

Na třetím místě tak obviněného Petra Hlubučka nahradil starosta městské části Praha-Kolovraty Antonín Klecanda, čtvrtá pozice pak připadla zakladateli platformy Donio Davidu Procházkovi. Páté místo radního Prahy 5 Davida Duška nyní získala vedoucí odboru sociálních věcí Středočeského kraje Pavla Karmelitová.

Na šestém místě byl původně radní Prahy 8 Tomáš Hřebík, pak starosta Prahy 1 Petr Hejma, starosta Ďáblic a nynější pražský zastupitel Miloš Růžička, zastupitel a bývalý místostarosta Prahy 4 Lukáš Zícha a místostarosta Prahy 10 David Kašpar.

Ty v tomto pořadí nahradili starosta městské části Praha-Vinoř Michal Biskup, architektka Zuzana Hamanová, ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor, předsedkyně klubu mladých STAN v Praze 9 Arina Dolgopolova a starostka městské části Praha-Klánovice Zorka Starčevičová. Hnutí změnilo i pořadí a kandidáty na nižších pozicích. Celkem jich je na listině 66.