Kauza prodeje pozemků ve Frýdku-Místku končí, krajský soud potvrdil zproštění

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě potvrdil zprošťující rozsudek v kauze prodeje městských pozemků v Horní ulici určených pro výstavbu rodinných domů ve Frýdku-Místku. Souzeno bylo sedm bývalých radních včetně tří dřívějších primátorů. Podle státního zástupce byly pozemky v roce 2009 prodány pod tržní cenou a získali je i úředníci nebo rodinní příslušníci politiků. Městu údajně způsobili milionovou škodu.

Okresní soud ve Frýdku-Místku bývalé radní už dvakrát v minulých letech obžaloby zprostil. Státní zástupce se proti takovému rozhodnutí odvolal. Naposledy loni. O jeho odvolání teď rozhodoval odvolací senát Krajského soudu v Ostravě. „Odvolání státního zástupce se zamítá ve vztahu ke všem obžalovaným,“ uvedl předseda senátu.

Všichni obžalovaní, kterým za zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku hrozilo až deset let vězení, vinu odmítali a proces označovali za politický. Mezi nimi byli i tři bývalí primátoři – Eva Richtrová, která město vedla v době, jíž se kauza týká, a její nástupci Petr Cvik a Michal Pobucký (všichni ČSSD).

Frýdecko-místecký soud obžalované opakovaně zprostil viny, protože se podle jeho názoru neprokázalo, že by při prodeji parcel postupovali v rozporu se zákonem. Cena pozemků byla podle soudu dostatečně odůvodněná a ani se neprokázalo, že obžalovaní chtěli pozemky prodat svým známým, z prodeje měli zisk nebo byli propojeni s lidmi, kteří parcely nakonec koupili.

S tím se v úterý ztotožnil i odvolací senát Krajského soudu v Ostravě. Podle něj obžalovaní nenaplnili skutkovou podstatu žalovaných trestných činů. „Okresní soud nepochybil, když obžalované zprostil obžaloby,“ konstatovala soudkyně. Rozhodnutí je konečné, přípustný je už jen mimořádný opravný prostředek – dovolání.

Bývalá primátorka a senátorka Richtrová rozhodnutí soudu uvítala. „Jsem ráda, že nám soud dal konečně za pravdu. Nikdy jsem nedělala nic, co by nebylo v zájmu obyvatel města,“ řekla.

Soudy v minulých letech projednávaly i další kauzy související s frýdecko-místeckým magistrátem. Pobucký čelil obvinění, že se podílel na zahlazování dopravních přestupků městskou policií. V tomto případě už byl pravomocně obžaloby zproštěn. Několik radních včetně Richtrové i Pobuckého je souzeno i v kauze údajně předražené zakázky na čištění příkopů. Okresní soud v této věci jednou vynesl zprošťující rozsudek, odvolací senát jej ale zrušil a nařídil nové projednání případu.