Billboardy v Hradci Králové majiteli vydělávají léta bez platného povolení. Stavební úřad nezasáhl

Nepovolené billboardy v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Skoro dvě desítky billboardů v Hradci Králové vydělávají majiteli bez platného povolení. Některé i dvanáct let. Uvedl to stavební úřad magistrátu, proti majiteli ale dosud nezasáhl. To udělalo až vedení radnice, když na případ upozornila Česká televize.

Reklama na billboardech se točí, na první pohled je v hradeckých ulicích vše v pořádku – ale není. „Celkově má Euro AWK  v Hradci Králové 47 billboardů, z toho jich 18 pozbylo stavebního povolení, protože ho měly na dobu dočasnou. Podle mého názoru by nelegální stavby na pozemcích města neměly být,“ řekl náměstek primátora Hradce Králové Pavel Marek (za ANO).

Jeden z billboardů, které už nemají platné povolení, stojí před obchodním centrem na rušné Brněnské třídě. Další, které nejsou legální i dvanáct let, popsal stavební úřad magistrátu v dopise na dotaz občana města . „Na těchto plochách se za ta léta protočily miliony, možná desítky milionů a jedná se zcela jistě o nelegální byznys,“ poznamenal zastupitel Hradce Králové Martin Hanousek (Zelení).

Česká televize zjišťovala stanovisko firmy Euro AWK, na billboardech má značky, obchodní ředitel Aleš Jeřábek po telefonu sdělil, že to nepatří do jeho gesce a že se nebude k problematice vyjadřovat. Technická ředitelka Kateřina Sekytová, na kterou manažer odkázal, nezvedala telefon, neodpověděla ani na opakované písemné dotazy.

Městu za osmnáct nepovolených ploch platí firma ročně 770 tisíc korun. V minulosti na nich musela vydělat mnohem víc.

Vedení Hradce Králové vyzve majitele ploch, aby problém vyřešil, a stavební úřad, aby zasáhl. „Proč stavební úřad nekonal tak dlouho, to nedokážu zodpovědět, třeba o tom ani nevěděl. Některé z těch billboardů to další povolení ani ze zákona nemohou získat. Je to třeba umístěno v blízkosti nějaké komunikace a ta legislativa se změnila,“ vysvětlil Pavel Marek.

„Buď jsou to naprosto nekompetentní úředníci, a nebo v té věci bude nějaká korupce, nějaké výhody, jinak si to vysvětlit neumím,“ podotknul Martin Hanousek.