Žalobce navrhuje podmínky v kauze údajných machinací s pozemky na Ještědu

Podmíněné a peněžité tresty navrhl ve středu u krajského soudu v Liberci státní zástupce pro dva bývalé regionální politiky obžalované v kauze údajných machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci, které patří Liberci. Obžalovaní – bývalý náměstek primátora Pavel Krenk za ODS a zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, žádají zproštění obžaloby s tím, že se ničeho nezákonného nedopustili. Rozsudek soud vynese v pondělí.

Za zneužití pravomoci veřejného činitele a podvod oběma obžalovaným hrozí dvanáct let vězení. Státní zástupce Jan Černý ve středu pro oba navrhl tříleté podmíněné tresty s odkladem na pět let v kombinaci s peněžitým trestem 600 tisíc korun pro Krenka a 300 tisíc korun pro Zeronika.

Zároveň žádá, aby oba společně zaplatili přes dva miliony korun jako náhradu škody městu a Sportovnímu areálu Ještěd. Vinu se podle státního zástupce podařilo prokázat jen v jednom z pěti žalovaných skutků. Škoda vyčíslená obžalobou se tak snížila ze třinácti milionů korun na dva miliony. 

V případu byl původně obžalován i bývalý liberecký primátor Jiří Kittner (ODS), na návrh státního zástupce byl ale zproštěn obžaloby. Osvobozující verdikt pro Kittnera je pravomocný.

V kauze, kterou se soudy zabývají od roku 2013, se posuzuje pět obchodů z let 2003 až 2006. Krenk byl tehdy i předsedou představenstva a Zeronik tajemníkem Sportovního areálu Ještěd, který měl ve správě liberecké lyžařské areály. Radnice převedla pozemky a nemovitosti v jiných částech města na svoji společnost a Sportovní areál Ještěd je pak prodal nebo směnil za pozemky, které v areálu či sousedství vlastnili soukromníci.

Žalobce v závěrečné řeči konstatoval, že zproštění obžaloby v dalších skutcích navrhuje kvůli změně výpovědí zastupitelů města před soudem. „Došlo ke změně důkazní situace. Zastupitelé, kteří měli být podvedeni a původně tvrdili, že byli podvedeni, tak při novém hlavním líčení připustili, že ekvivalence cen pro ně podstatná nebyla a že mohlo docházet k rozdílu cen (směněných pozemků),“ prohlásil.

Směna zahrady za louku

Jiné to ale podle něj je u směny zahrady v centru města za louku na Pláních na Ještědu, v zimě využívanou jako sjezdovka. „Byly zatajené podstatné informace ohledně toho, že původní vlastnice byla ochotná pozemek prodat za zcela jiných podmínek. Z toho provedeného dokazování mám za to, že vyplynulo, že tyto informace pan Krenk a Zeronik měli, a přesto nechali pozemky převést na někoho, s kým byli spřízněni,“ doplnil státní zástupce. 

Zahradu město na Sportovní areál Ještěd převedlo podle něj v listopadu 2005 za sníženou cenu 646 100 korun s tím, že tržní je přes dva miliony korun. Rodina Karla Vaniše koupila louku na Pláních asi o měsíc později za 120 tisíc korun a směna se uskutečnila pár měsíců poté. Podle státního zástupce se s původní majitelkou areálu nejednalo, což ale následně Zeronik i Krenk ve svých závěrečných řečech odmítli. Řekli, že s nimi nechtěla jednat.

Stíhaní politici ve středu zopakovali, že obžaloba je postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu a přípravou lyžařského mistrovství světa. Podle nich existovalo několik projektů a záměrů, jak lze sportoviště zatraktivnit. Poté, co ale Ještěd dostala na konci roku 2006 do pronájmu firma Snowhill, se neuskutečnily.