Dodavatelé chtějí zvednout cenu multifunkční arény v Hradci Králové

Události v regionech: Cena multifunkční arény v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Sdružení tří dodavatelských firem chce zvednout cenu multifunkční arény, která je největší investicí Hradce Králové v posledních desetiletích, a to o jedenáct a půl procenta, tedy skoro o sedmdesát milionů korun. Argumentuje stejně jako většina stavitelů – tedy inflací, zdražováním materiálu i válkou na Ukrajině.

Královéhradecký magistrát v únoru při zahájení stavby ujišťoval, že cena je pevná a neměnná. Už za čtrnáct dní firmy Strabag, Geosan a DD Elektromont napsaly, že chtějí víc. Obsah poslední žádosti upřesnit odmítly. „Adresátem námi zpracovaných podkladů je zadavatel zakázky, a nepovažujeme tedy za vhodné se k jejich detailům vyjadřovat prostřednictvím médií,“ uvedla mluvčí skupiny Strabag Edita Novotná.

Sdružení tří dodavatelských firem chce celkovou cenu za arénu 568 milionů korun bez daně zvýšit o dalších 69 milionů. „V minulosti navýšení nebylo smluvně nijak ošetřeno. To znamená, že nelze předpokládat, že výsledek jednání bude, že se dohodneme na změně,“ okomentoval náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).

O záměru zdražit během výstavby o jedenáct a půl procenta všichni zastupitelé ani veřejnost nevědí. Magistrát údaje nezveřejnil. „Sdružení firem uplatňuje navýšení ve velmi vysoké částce, na kterou právo nemá. Smlouva naprosto vylučuje navyšovat cenu stadionu jen kvůli zdražování cen materiálu,“ reagoval opoziční zastupitel Martin Hanousek (Zelení).

Hanousek je ochotný podpořit zdražení kvůli dopadům války na Ukrajině – například nedostatku železa. Chce ale, aby to firmy lépe doložily. „Pokud smlouva nebude umožňovat zdražení, pak s tím budu mít problém,“ uvedl už dříve náměstek primátora Pavel Marek (ANO).

Zájmy města v jednání hájí skupina expertů a zastupitelé koalice i opozice. „Pakliže to má právní podklad, tak se budu tomu navýšení bránit,“ řekl opoziční zastupitel Pavel Vrbický (Piráti).

Stavba nyní pokračuje. Firmy ji ale chtějí dokončit o dva měsíce později, tedy v červnu příštího roku. Zastupitelé, které ČT oslovila, se shodli, že do voleb v září jednání o ceně neskončí.