Po dvouleté pauze začal v Českých Budějovicích největší neziskový studentský Majáles

Události v regionech - Po dvouleté pauze začal v Českých Budějovicích Majáles (zdroj: ČT24)

V Českých Budějovicích začal nejdelší český Majáles. Za organizací největšího tuzemského neziskového festivalu stojí přes osmdesát studentů. Poslední dva ročníky výrazně ovlivnila situace kolem koronaviru, která řadu aktivit spojených s akcí neumožnila. Majáles začal v neděli a vyvrcholí v pátek 27. května.

„Moc nás těší, že se po dvou letech můžeme vrátit do ulic v plné síle a nemusíme program přesouvat do virtuálního prostoru. I dva předchozí ročníky byly přes řadu omezení organizačně hodně náročné, ale letos z toho všeho můžeme mít větší potěšení a radost,“ řekla za organizátory Jarmila Kytlicová.

Multižánrový festival nabídne devadesát pět bodů programu, ze kterých nejvíce tvoří různá hudební vystoupení. Ze zahraničních interpretů se představí například rakouská kapela Siamese Elephants či Thirsty Eyes nebo dva angličtí grimoví rappeři Kamakaze a Snowy. Českou scénu zastupují Josefina Dusk nebo mladá zpěvačka Tea Sofia.

Festival pro všechny věkové kategorie

Pořadatelé připravili také třeba divadelní představení pro děti. „Budějovický Majáles je festival pro veškeré věkové kategorie a zabaví se zde i ti nejmenší. Děti mohou rozvíjet svou kreativitu na kurzu Malí architekti od Petra Jakšíka nebo zhlédnout film Putování papírového draka,“ řekla ředitelka festivalu Bianka Machová.

Kromě toho mohou návštěvníci využít aktivní části programu. Jde například o jógu, bojové umění nebo cyklistický freestyle. Vrcholem Majálesu bude tradičně páteční průvod městem a volba studentského krále, o což soutěží zástupci všech škol po celý týden.