Rekonstrukce podkroví litoměřické radniční věže vyvrcholila výstavou

Ve vyhlídkové věži Kalich v Litoměřicích se v pátek otevřela veřejnosti nová expozice, která odkrývá tajemství stavby. Věž, v níž se výstava s interaktivními prvky nachází, je součástí památkově chráněného Domu Pod Bání, kde sídlí radnice. Instalací expozice vrcholí rekonstrukce podkroví věže. Ta vyšla na 12,6 milionu korun. Jen krytina střechy stála sedm milionů korun.

Přípravné práce na projektu obnovy dřevěných prvků a střešní krytiny jedné z dominant městské památkové rezervace, domu U Kalichu, začaly v roce 2017. Město v souladu s historiky i památkáři zvolilo cestu řemeslně těžšího historického postupu obnovy. Následně tvořená Expozice Kalich byla pojata moderně a zároveň s respektem k budově. Do prostoru bylo umístěno i několik exponátů objevených při renovaci.

Jak se během let měnil celý dům, zjišťoval Kamil Podroužek z katedry historie Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Při svém průzkumu narazil například na malovaná prkna nebo srubovou místnost. „Dům je z mého pohledu pro Litoměřice jednak typický, jednak zcela unikátní i v širší Evropě,“ řekl. 

Výstavu pomáhal připravovat také historik Filip Hrbek. „Naším cílem bylo vytvořit výstavu, která se může měnit. Interaktivní forma nám to právě měnit umožňuje,“ uvedl Hrbek. Prostor tak dostaly například historické tesařské nástroje, ciferník původních hodin nebo původní kopule, která byla předlohou pro novou. Spolu s ní jsou k vidění i kopie až dvě stě let starých písemností.