Chanovice se v krátké době rozrostly o stovku uprchlíků. Řešit musí dodávky vody i potravin

Události v regionech: Chanovice se rozrostly o stovku uprchlíků (zdroj: ČT24)

V Chanovicích na Klatovsku se sedmi sty obyvateli ubytovali přes sto ukrajinských uprchlíků. Třetina bydlí ve sportovním areálu, třetina u šesti českých rodin a další u svých blízkých, kteří už mají ve vesnici byty. Někteří přišli do obce pracovat už před více než dvaceti lety. V souvislosti s větším počtem lidí teď musí obec řešit dostatečné dodávky vody, svoz odpadu, nebo zásobování obchodu.

Minulý rok v Chanovicích dokončili úpravu vedení pitné vody ze dvou pramenišť, teď se to obci vyplácí. S příchodem ukrajinských uprchlíků je spotřeba vody větší. „Kvůli údržbě jsme střídali ty dvě lokality, teď když bylo třeba, pustili jsme obě čerpadla najednou,“ vysvětlil starosta Petr Klásek (nestr.)

Vedení Chanovic vytvořilo seznam asi patnácti věcí, které je třeba pravidelně kontrolovat nebo případně posilovat. Kromě dodávek vody nebo dopravy je to třeba svoz odpadu. Zároveň upozornili zdejší obchod na možný zvýšený odběr zboží. Hlavně pečiva. „Teď se ty dodávky dají realizovat i během dne, konkrétně pečivo nám přivážejí dvakrát denně,“ řekl vedoucí prodejny Pavel Mandák.

V Chanovicích, které mají sedm set stálých obyvatel, teď žije přes sto uprchlíků. Velká část z nich začala pracovat ve zdejší dřevozpracující firmě. S tím jim pomohli krajané, kteří už tam žijí delší dobu.

Naopak na Šumavě je s prací problém, zvlášť v tomto období. „Totéž je v ubytovacích zařízeních, je po sezoně a všichni mají většinou zavřeno, takže práce tam také není,“ poznamenal starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN). Ukrajinští uprchlíci, kteří našli zázemí na Šumavě, proto hledají uplatnění hlavně ve městech. Nejblíž se jim nabízí Vimperk.