Obec u Náchoda šetří, polovina domácností je v noci bez vytápění a teplé vody

Události v regionech: Meziměstí šetří, na noc vypíná vytápění i teplou vodu (zdroj: ČT24)

I když ruský plyn zatím do Česka proudí, ceny komodity na burze dlouhodobě rostou. Některé obce proto hledají způsoby, jak ušetřit. A tak třeba v Meziměstí na Náchodsku firma Tepelné hospodářství, kterou město vlastní, mezi 23. hodinou večer a pátou ranní lidem dodávky omezuje. Kdo ponocuje, nebo musí brzy vstávat, se v Meziměstí moc neohřeje - v tu dobu tam víc než polovině domácností z kohoutků teče jenom studená voda a radiátory mají studené.

Jednatel tepelného hospodářství Josef Marek denně usedá k počítači a zjišťuje cenu plynu na burze. Jestli není čas nakupovat. Za megawatthodinu firma platí i šestkrát víc než vloni a dostává se do ztráty. Ušetřit chce omezením dodávek lidem v nočních hodinách, když je malý odběr. 

Město, kterému Tepelné hospodářství patří, v tom zas až tak velký problém nevidí. Domy prý jsou izolované a za pár hodin tak byty nevychladnou a umýt se lidé mohou do třiadvacáté hodiny. „Jsme zvyklí na komfort a teď si budeme muset malinko ubrat,“ říká starosta Meziměstí Jiří Sadílek (nestr.).

Ne všichni mají v noci „zimu“

Na Tepelné hospodářství je v Meziměstí napojena více než polovina domácností. Ne všech se ale omezení týká. Výjimku má například dům s pečovatelskou službou. Třeba místní obyvatel Jan Kadidlo ale štábu ČT řekl, že pochybuje o tom, že krok teplárenské firmy nějakou „drastickou úsporu“ přinese. To Stanislavu Brožkovi noční odstávky nevadí, prý se alespoň líp spí.

Jako větší problém někteří lidé vnímají spíš to, že jim z kohoutků v noci neteče teplá voda. Zejména ti mladší.