Začala stabilizace svahu v Údolí u Lokte. Sesunul se před dvěma lety po přívalových deštích

V Údolí u Lokte začala stabilizace svahu, který se sesunul v červnu 2020 po přívalových deštích. Zborcená kamenná zeď zablokovala silnici II/209 do Horního Slavkova a dál na Plzeň. Téměř dva roky zde musely dopravu řídit semafory. Oprava bude stát 6,7 milionu korun a hotová má být do začátku letošního června.

Dlouhá doba do zahájení oprav byla dána tím, že nebylo jasné, na kterých pozemcích a jak by se stabilizace svahu měla vlastně provést.

„Situace byla dost nepřehledná. V jednu chvíli to vypadalo, že bychom budovali na pozemku dalších osob, což by bylo v rozporu s předpisy. Jedna z variant byla i to, že bychom dům nad zhrouceným svahem vykoupili a zdemolovali. Nakonec se ukázalo, že řešení může být jednodušší, to znamená výstavba opěrného systému,“ vysvětlil krajský zastupitel pro oblast dopravy Jan Bureš (ODS).

Úplně uzavřená silnice nebude

Krajská správa a údržba silnic proto vyzvala projektanty, aby navrhli řešení, přičemž ten, kdo nabídne nejekonomičtější variantu, následně zpracuje projekt. Stavbu bude provádět společnost Algon.

Podle Pavla Pekárka z dodavatelské firmy ale stavbaři nedostali od dopravního inspektorátu povolení k úplné uzavírce, a tak se celá sanace svahu bude provádět za částečného provozu – podobně, jako je tomu nyní. Stavební technika se tak bude muset vejít do úzkého pruhu mezi polovinou silnice a svahem nad ní.

Podle starosty Lokte Petra Adamce (za Piráty) oprava svahu uleví nejen řidičům, ale i lidem, kteří bydlí podél silnice a kteří bezmála dva roky museli strpět kolony nastartovaných aut, zablokované vjezdy na své pozemky i odpadky, které odhazovali řidiči, čekající ve frontách.