Soud zrušil pokutu, kterou uložil Libereckému kraji antimonopolní úřad kvůli dopravní zakázce

Krajský soud v Brně zrušil sedmimilionovou pokutu, kterou v roce 2020 vyměřil Libereckému kraji Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Důvodem pro uložení sankce bylo podepsání smlouvy o dočasném zajištění veřejné dopravy na Českolipsku v prosinci 2019 bez vyhlášení soutěže. Krajský soud nyní rozhodnutí zrušil a věc vrátil úřadu k novému posouzení.

„Byli jsme od počátku přesvědčeni o tom, že náš postup v této kauze byl správný a jsme rádi, že soud nám nyní dal za pravdu,“ řekl v reakci na rozhodnutí soudu náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Liberecký kraj podle něj postupoval plně v souladu s rozhodnutími krajského zastupitelstva. „Kromě toho jsme v té době ani neměli další možnosti, jak veřejnou dopravu na Českolipsku zajistit. Dnes již v tomto regionu máme svého vnitřního dopravce,“ dodal Sviták.

Soud umístil rozsudek na úřední desku, jeho odůvodnění nezveřejňuje. Kraj musel pokutu zaplatit už v roce 2020, kdy ji potvrdil tehdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj. Proti rozhodnutí krajského soudu je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Úřad dosud rozsudek Krajského soudu v Brně neobdržel, přičemž o dalším postupu, tedy o případném podání kasační stížnosti, rozhodne až poté, co se s písemným vyhotovením rozsudku podrobně seznámí,“ řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Hrozilo, že v regionu přestanou jezdit autobusy

Antimonopolní úřad pokutu Libereckému kraji uložil na jaře 2020 takzvaným příkazem, proti kterému kraj podal odpor. V srpnu následovalo rozhodnutí prvního stupně ukládající pokutu a kraj reagoval podáním rozkladu. V něm argumentoval tím, že smlouvu uzavřel bez soutěže v mimořádné situaci, protože jinak hrozilo, že na Českolipsku přestane fungovat veřejná doprava. Minulá smlouva na provozování veřejné dopravy v polovině prosince 2019 končila.

Liberecký kraj v závěru roku 2019 uzavřel bez vypsání veřejné soutěže smlouvu na dočasné zajištění autobusové dopravy na Českolipsku s ČSAD Česká Lípa s platností nejvýše na dva roky a zároveň vyjednával o odkoupení akcií firmy, kterou chtěl začlenit do vnitřního dopravce. Podle Svitáka jinou možnost než uzavřít zakázku bez soutěže neměl, hrozilo, že v regionu přestanou jezdit autobusy.

ÚOHS zakázal kraji nakoupit akcie

„Nelze označovat za mimořádnou takovou situaci, kdy zadavatel ví, kdy skončí smlouva uzavřená se stávajícím dopravcem, avšak nečiní žádné kroky k řádnému výběru nového dodavatele. Vzhledem k závažnosti přestupku, kdy Liberecký kraj zcela vyloučil soutěž o poskytování předmětných služeb, uložil Úřad pokutu ve výši zhruba padesáti procent maximální možné sazby,“ uvedl tehdy ÚOHS v reakci na argumenty kraje.

Podle náměstka Svitáka se ale kraj do situace, kdy nebylo možné na Českolipsku uzavřít smlouvu jinak, dostal v důsledku předchozího postupu ÚOHS, který mu zakázal nakoupit akcie dopravní společnosti. Kraj pak v rozkladu napadl nesprávnou aplikaci zákona i výši pokuty, předseda ÚOHS ale obě námitky zamítl a rozhodnutí potvrdil. Kraj se bránil podáním správní žaloby, které nyní krajský soud vyhověl.