Teplice čekají dopravní komplikace, začíná velká oprava železničních přejezdů

Dopravní komplikace čekají od čtvrtka motoristy kvůli rozsáhlé opravě železničních přejezdů na trati mezi Bohosudovem a nádražím v Teplicích. Zcela se uzavře teplická ulice Emilie Dvořákové. S výlukami musejí počítat také cestující. Práce potrvají několik měsíců, řekl mluvčí Správy železnic (SŽ) Dušan Gavenda. Přejezd v ulici Emilie Dvořákové bude ve čtvrtek úplně uzavřen a následně zrušen.

„Práce v lokalitě začnou přeložkami inženýrských sítí. Poté navážou zemní práce a další činnosti v rámci výstavby silničního podjezdu a železničního mostu. V místě vznikne zcela nové mimoúrovňové křížení železnice a pozemní komunikace do Novosedlic, které po dokončení nahradí dosavadní podjezd pro trolejbusy,“ uvedl Gavenda.

Během stavby bude křížení uzavřené nejen pro dopravu, ale i pro pěší. Chodcům nebude umožněn průchod stavbou ani přechod přes železniční přejezd.

Práce jsou součástí celkové rekonstrukce trati v délce zhruba pěti kilometrů od stanice Chabařovice až k přemostění Riegrovy ulice v Teplicích, která mimo jiné podle Gavendy přinese zvýšení rychlosti až na 135 kilometrů v hodině.

Chystá se i přestavba stanice Bohosudov

Opravovat se budou železniční přejezdy v ulicích Bohosudovská, Přítkovská a Zemská a přechod v ulici K Zámečku. „Zrekonstruují se propustky a mosty, včetně mostu v Důlní ulici a mostu v Soběchlebech přes Ústeckou ulici. Náplní stavby je kromě rekonstrukce trati zejména celková přestavba stanice Bohosudov. Rekonstrukcí projde i druhá polovina zastávky Proboštov,“ uvedl mluvčí SŽ.

Investice vyjde přibližně na 1,4 miliardy korun. Dílčí práce se dělají už od roku 2020. „Největší část prací se bude realizovat letos, úpravy stanice Bohosudov potom budou pokračovat ještě i v příštím roce,“ řekl Gavenda.

Trolejbusy stavbou projedou

V souvislosti se stavbou budou od dubna do listopadu postupně výluky jednotlivých traťových kolejí. Otevření vlastního silničního podjezdu je plánováno na květen příštího roku. Po celou dobu uzavírky v ulici Emilie Dvořákové bude zachovaný průjezd pro trolejbusy. S uzavírkou podjezdu v Důlní ulici se počítá od konce dubna do října, s přestávkou uprostřed léta. Jednotlivé přejezdy se budou opravovat vždy během zhruba dvoutýdenních uzavírek.

Na rekonstrukci úseku Bohosudov–Teplice se bude pracovat podle Gavendy standardně v denní době. „Výjimku tvoří instalace pažení mostních objektů, které nelze provádět bez úplného zastavení dopravy. Konkrétně tyto práce proto proběhnou v co nejkratším čase v nočních hodinách v rámci vymezených březnových termínů,“ dodal.