Louny chtějí, aby se pramen Luna využíval ve zdravotnictví. Rozhodne o tom ministerstvo

Pramen Luna v Lounech by se mohl využívat ve zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Nejhlubší léčivý pramen Luna, který vyvěrá v severočeských Lounech, by se nově mohl využívat i ve zdravotnictví. O povolení jedná tamní radnice s ministerstvem. Pro vodu z pramene, která podle odborníků pomáhá například cévám, si místní chodí pravidelně. Resort zdravotnictví by o možném využívání vody mohl rozhodnout do konce příštího roku.

Tryskající slaný pramen Luna vyvěrá ve městě celkem na třech místech. Dvě z nich jsou přístupná veřejnosti. Lidé z Loun si pro zdraví prospěšnou vodu chodili už před padesáti lety. „V roce 1963 se hledalo černé uhlí a právě tady na Lounsku byly udělány asi tři vrty, v hloubce asi 1100 metrů byla objevena voda,“ uvedl historik Jaroslav Havrlant.  

Pramen Luna je nejhlubším vrtem v Česku, tryská z něj kolem patnácti litrů za minutu. Město teď usiluje o to, aby se pramen mohl využívat ve zdravotnictví. Vybudování lázní ale v tuto chvíli radnice nezvažuje. 

„My bychom se spíš orientovali na to, aby pramen splňoval všechny podmínky. Pokud tady bude konkrétní zájem nějakého soukromého subjektu, tak se pak domluvíme jako město s konkrétním poskytovatelem,“ uvedl starosta Loun Pavel Janda (Pro lepší Louny). 

Návrh projedná ministerstvo zdravotnictví

Léčivé účinky pramene chce už nyní využívat i místní chirurg Bořek Zasadil. Dokonce je připraven léčivý pramen na vlastní náklady přivést přímo do své ordinace. Voda má podle něj očistné účinky. Vyzdvihl i další vlastnosti. „Samozřejmě ten hypertonický roztok a kysličník uhličitý, který má vliv na cévy a roztahuje je,“ popsal.  

Návrh lounské radnice teď projednává ministerstvo zdravotnictví, které by mělo rozhodnout nejpozději do konce příštího roku.