Ministr Kupka rezignoval na funkci náměstka hejtmanky, odchází i ze zastupitelstva kraje

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) rezignoval na funkci statutárního náměstka středočeské hejtmanky, odchází i z krajského zastupitelstva. Nového radního pro silniční dopravu budou krajští zastupitelé volit příští týden v pondělí. Kupku by měl podle dřívějších informací ve funkci vystřídat starosta Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku Karel Bendl (ODS).

Martin Kupka na pozici náměstka rezignoval k úterý, tento krok dopředu oznámil. „Vedení ministerstva, jak již jsem v minulosti avizoval, nelze s dalšími funkcemi bohužel skloubit. Jsem však velice rád, že se podařilo za dobu ve funkci zefektivnit činnost krajské správy a údržby silnic, nastavit pravidla zimní údržby či zahájit realizaci portálu silniční mapy Středočeského kraje,“ uvedl. Dodal, že se svým nástupcem bude z pozice ministra dopravy jistě v úzkém kontaktu a věří, že úspěšně naváže na rozběhnuté projekty.

Kupka v prosinci rezignoval na funkci starosty Líbeznic u Prahy, nahradil ho dosavadní místostarosta Jan Havlíček (za ODS). Zůstal však členem obecní rady. Z krajského zastupitelstva Kupka naopak odchází. Nahradit by ho měl starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS), tedy dosud první náhradník na kandidátce. Starosta Benátek nad Jizerou Bendl se má stát řadovým radním pro silniční infrastrukturu a hejtmančiným statutárním náměstkem místo Kupky by měl být dosavadní radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Bendl již dříve řekl, že je kvůli novému angažmá připraven opustit post předsedy krajského výboru pro životní prostředí a zemědělství. Starostou Benátek zůstane, ale v neuvolněné pozici. Jeho cílem je navázat na Kupkovu práci a přinést i pohled z životního prostředí. Oblast, v níž je odborníkem, se podle něj s dopravou často překrývá. Poukázal na to, že krajský výbor pro životní prostředí dává stanoviska k dopravním stavbám, například obchvatům měst. S dopravou má navíc Bendl zkušenosti také jako starosta.