V Plzeňském kraji platí přísnější pravidla očkování dětí, potřeba je dokument od pediatra

Očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje vyžadují k proticovidové vakcinaci dětí ve věku pět až jedenáct let takzvaný anamnestický dotazník. Ten vyplní s ohledem na zdravotní stav nezletilého jeho praktický lékař. V podmínkách ministerstva zdravotnictví takový dokument ale není. Resort nemá s iniciativou kraje problém, nařizovat podmínku i v ostatních regionech ale nechce.

„Praktický lékař pro děti a dorost doporučí očkování, respektive potvrdí vhodnost očkování s ohledem na zdravotní stav a očkovací kalendář dítěte,“ uvádí web krajských nemocnic v Domažlicích, Horažďovicích, Klatovech, Rokycanech, Plané a ve Stodu.

Anamnestický dotazník vytvořili odborníci v oblasti dětského lékařství a očkování v Plzeňském kraji a prostřednictvím očkovací komise kraje ho doporučili očkovacím centrům v kraji používat. „Jde nám především o zdraví dětí. Doporučujeme, aby dítě očkoval jeho lékař, který sám zná nejlépe jeho anamnézu a očkovací kalendář. Pokud dítě nebude očkovat on sám, požadujeme jeho potvrzení, že dítě může být očkováno,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

„Očkovací místa Nemocnic Plzeňského kraje stejně jako další očkovací místa v kraji, která dočasně vypomáhají praktikům s očkováním, toto doporučení odborníků respektují. Rodiče dotazníky nosí,“ dodává mluvčí. Pokud rodiče dotazník náhodou nemají, vytvoří očkovací místa rezervaci na jiný termín, aby si dokument mohli zajistit.

Ministerstvo zdravotnictví se inspirovat nechce

K očkování nezletilých je podle aktuálních podmínek ministerstva zdravotnictví ale potřeba jiný dotazník, který vyplní rodič, nikoliv lékař. „Zákonný zástupce vyplní dotazník před očkováním. Ten slouží lékaři na očkovacím místě ke zhodnocení zdravotního stavu nezletilého,“ píše vláda na stránkách Covid Portál, kde jde tento dotazník stáhnout. S sebou musí mít rodiče dále občanský průkaz a průkaz pojištěnce nezletilého.

Ministerstvo dotazník od pediatra o potvrzení vhodnosti očkování nevyžaduje, iniciativu Nemocnic Plzeňského kraje ale oceňuje. „Z odborného hlediska je naprosto v pořádku, že chtějí dobře znát zdravotní stav dítěte, které očkují, na základě vyžádaného dotazníku, který je potřeba předem vyplnit. Z našeho pohledu se jedná o větší obezřetnost a je to naprosto v pořádku,“ řekl ČT mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podmínkou, kterou si plzeňské nemocnice zavedly samy, se ale resort inspirovat nechce. „Pro ministerstvo je dostatečná přítomnost dětského lékaře na očkovacích místech pro děti,“ doplnil Jakob.