Nový stacionář v Chebu má pomáhat lidem od sedmadvaceti let

Cheb otevřel nový denní stacionář pro nesoběstačné lidi. Má sloužit klientům s mentálním i tělesným postižením a také seniorům, kteří mají omezenou schopnost se o sebe postarat. Vznikl přestavbou další části bývalého hotelu Hradní dvůr, který před lety koupilo město a postupně v něm zřizuje sociální služby.

Stacionář by měl fungovat od pondělí do pátku od 7:00 do 15:30 hodin. Podle ředitelky Správy zdravotních a sociálních služeb Cheb Petry Tomkové se ale bude provozní doba upravovat podle potřeb klientů. Řekla to při pondělním otevření zařízení.

Maximální okamžitá kapacita stacionáře je deset lidí. „Samozřejmě, že se předpokládá, že přijede někdo s vozíčkem. Ale musí to být klient, který je schopen alespoň chvilkového stání s pomocí kompenzačních pomůcek, které jsou zde k dispozici,“ uvedla Tomková.

Zařízení je určeno pro klienty s příspěvkem na péči, který pobírá ten, kdo se o nesoběstačného člověka stará. „Pokud bude klient u nás, tak službu pokryje právě příspěvek na péči,“ vysvětlila Tomková.

Nový objekt by měl doplnit služby chebského stacionáře Mája, který se stará o lidi do 26 let. Bude proto pečovat o osoby od 27 let výše. 

Služby zařízení, které má sloužit obyvatelům Chebu a bezprostředního okolí, budou zajišťovat tři pracovnice. K dispozici je společná místnost, kde budou klienti trávit čas a jíst, a také odpočinkové pokoje s postelemi. Sociální zázemí s koupelnou a toaletou je vybavené pro potřeby lidí se zdravotním omezením.

Podle starosty Chebu Antonína Jalovce (VPM) se náklady na zřízení stacionáře vyšplhaly k sedmi až osmi milionům korun. Součástí projektu byly nutné stavební úpravy bývalého hotelu v historickém centru města a napojení na centrální zdroj vytápění. Při stavbě se zároveň vytvořil základ pro další úpravy v prvním patře, kde město plánuje rekonstruovat byty.