V kauze ROP Severozápad zatím vyslechl soud necelou polovinu obžalovaných. Pokračovat bude v březnu

Ústecký krajský soud vyslechl zatím dvanáct z dvaceti sedmi obžalovaných v kauze údajných machinací při rozdělování evropských dotací v úřadu ROP Severozápad. Vinu odmítl vyslechnutý bývalý náměstek karlovarského hejtmana za sociální demokraty Jakub Pánik i další. Výslechy budou pokračovat v březnu příštího roku. Hlavní líčení se kvůli kapacitě jednací síně koná u litoměřického okresního soudu.

„Důrazně odmítám, že bych se dopustil jakéhokoliv trestného činu a jednoznačně jsem ani neměl jakoukoliv motivaci k páchání trestného činu,“ řekl u soudu bývalý náměstek karlovarského hejtmana za sociální demokraty Jakub Pánik, který byl členem Výboru ROP Severozápad.

„Je potřeba si připomenout, v jakém stavu byl náš Karlovarský kraj v roce 2008. Obecně bylo naše pohraničí v dezolátním stavu a ROP byla obrovská šance, jak náš kraj posunout do 21. století a vyrovnat šance s ostatními regiony v České republice a v Evropě,“ vysvětlil. Cílem bylo podle něj co nejefektivněji, nejúčelněji a nejrovnoměrněji dostat peníze do kraje.

Političtí zástupci Ústeckého a Karlovarského kraje se podle Pánika setkávali na společných sezeních kvůli jednotlivým výzvám z EU a projednávání finančního objemu jednotlivých projektů. „Na těchto jednáních se probírali výzvy, na které mohli čerpat pouze kraje,“ řekl. Výbor byl kontrolován vládními úředníky, jejich náhled na projekty se podle Pánika změnil po změně vlády na přelomu roku 2010 a 2011. 

„Přesně v této době se začalo politizovat téma ROP Severozápad a čerpání evropských peněz a toto téma se začalo používat v politickém boji,“ tvrdí Pánik, který odpovídal na dotazy soudního senátu, ale odmítl odpovídat na dotazy dalších stran případu.

Někteří obžalovaní odmítli vypovídat

Mezi obžalovanými jsou bývalí hejtmani, radní, podnikatelé, úředníci. Podle státního zástupce zmanipulovali evropské dotace ve výši čtrnáct miliard korun. Kauza se týká období od května 2008 do září 2011. Řízení ve věci začalo na konci roku 2013, hlavní líčení letos v polovině října. Po přednesení obžaloby se k ní vyjadřovali obžalovaní a poté započal soud s výslechy. „Zažili jsme, že někteří obžalovaní odmítli vypovídat zcela, někteří odpovídali na dotazy soudu i stran, jeden odmítl vypovídat na dotazy státního zástupce,“ popsal předseda senátu Jiří Blažek.

Pokračovat bude soud v březnu, jednání jsou naplánována zatím až do června. „Je trochu obtížné na tomto typu řízení říci, jak dlouho výslechy jednotlivých obžalovaných budou trvat. V tuto chvíli nelze předjímat, kdy bude přistoupeno k dalšímu dokazování,“ uvedl Blažek.

Jako poslední bude vyslechnut již dříve odsouzený bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz, jenž spolupracoval s policií při vyšetřování tohoto případu. Pánik, jenž byl zvolen krajským zastupitelem v roce 2008, ve čtvrtek řekl, že zástupci za Karlovarský kraj měli výhrady ke zvolení Kušnierze na místo ředitele úřadu.